(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για Πανελλαδικό κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε περισσότερα..

Στατιστικοί υπολογισμοί Υπουργείου και πραγματικότητα πληρωμών φωτοβολταϊκών

Σε συνέχεια συνέντευξης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη στο RealFM και τον δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου την Δευτέρα 22/5/17, πως οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά είναι δήθεν "ευχαριστημένοι" επειδή πληρώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες παραγωγής της περσινής χρονιάς, δηλαδή τους Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο του 2016, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

  1. Καταρχήν οι μήνες Απρίλιος έως και Σεπτέμβριος αντιπροσωπεύουν περίπου το 63% των πωλήσεων σε ετήσια βάση και όχι το 80% όπως υπερθεματίζοντας ανέφερε ο Υπουργός.  Επιπλέον η εξόφληση του Σεπτεμβρίου 2016 δεν έχει ακόμη για όλους καν ολοκληρωθεί.  
  2. Σήμερα με βάση τις συμβάσεις θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί και οι επόμενοι μήνες παραγωγής έως και τον Μάρτιο του 2017.  Αυτοί οι έξι ληξιπρόθεσμοι σήμερα μήνες δηλαδή οι Οκτώβριος 2016 έως και Μάρτιος 2017 αντιπροσωπεύουν το 37% των πωλήσεων και όχι μόνο το 20% που ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Παρόλα αυτά εικάζουμε πως ο Υπουργός στατιστικά μιλώντας θεωρεί πως σήμερα στους παραγωγούς οφείλεται ληξιπρόθεσμα το 37% της ετήσιας παραγωγής τους, δηλαδή στατιστική υπερημερία περιοριστικά και μόνο εξαιτίας του χαμηλότερου (και όχι μηδενικού) προφίλ των μηνών αυτών 37% x 365 = 135 ημέρες.   
  3. Ας υπενθυμίσουμε ωστόσο εδώ, πως ως ενδιάμεσο σταθμό στην μείωση των υπερημεριών κατά τις δύο συναντήσεις μας με τον Υπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε συζητηθεί η δραστική μείωση των καθυστερήσεων και οπωσδήποτε στο εξής η μη υπέρβαση των 120 ημερών κατά μέσο αριθμητικό (και όχι στατιστικό) όρο κάθε μήνα.   Όλο αυτό μάλιστα ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης του οξύτατου προβλήματος από τα επίπεδα των 180 ημερών που οι καθυστερήσεις πληρωμών σε ημέρες κατά αριθμητικό μέσο όρο έτρεχαν τότε και που δυστυχώς σήμερα αυξήθηκαν στις 190-200 ημέρες αριθμητικά, εξουθενώνοντας περαιτέρω τους παραγωγούς.  Το Υπουργείο τότε είχε συμφωνήσει στο αίτημα αυτό, σύμφωνα και με δελτίο τύπου που το ίδιο κατόπιν εξέδωσε.  Σημειώνεται επιπλέον πως η υγιής λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε συνέχεια  και επιστημονικών προτάσεων του συνδέσμου μας, δεν δικαιολογεί υπερημερία πληρωμών πάνω από 18 ημέρες. 
  4. Ακόμα όμως και αν παρακολουθήσουμε την πρωτότυπη στατιστική ερμηνεία περί υπερημεριών του Υπουργού και αν την έχουμε καταλάβει καλά,  ενδιαφέρον έχει να δούμε πόσο μακριά θα φθάσει και αυτή, τώρα που αρχίζουν να προστίθενται και πάλι μήνες υψηλότερης παραγωγής στη λίστα των ληξιπροθέσμων (π.χ. Μάρτιος 2017 και οσονούπω και ο Απρίλιος).  Για να το πούμε πιο γλαφυρά, όταν αρχίζουν να οφείλονται μήνες υψηλότερης παραγωγής, για να περιοριστεί η στατιστική έστω υπερημερία του κ. Σταθάκη στις 120 ημέρες, η πραγματική σταδιακά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80-90 ημέρες ή ακόμη πιο απλά δεν πρέπει να οφείλονται ληξιπρόθεσμοι παραπάνω από τρεις τέτοιοι υψηλοί μήνες. Σε ότι αφορά το ενδιάμεσο, ας πάρουμε για παράδειγμα τι θα ισχύει σε λίγες μέρες όπου στις 10 Ιουνίου καθίσταται ληξιπρόθεσμος ο Απρίλιος του 2017 και αν μέχρι τότε έχουν εξοφληθεί ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος 2016, τότε μόνο η στατιστική υπερημερία του κ. Σταθάκη θα είναι στις 128 ημέρες 
  5. Καταληκτικά λοιπόν και με την επιφύλαξη ότι έχουμε καταλάβει καλά το σκεπτικό του Υπουργού, θα πρέπει μέχρι τις 10/6/17 να αναμένουμε την εξόφληση των δύο δήθεν "μηδενικών" κατά τον κ. Σταθάκη αυτών μηνών, δηλαδή του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2016.

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.