(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Πρωτοβουλία ΣΠΕΦ για ομαδική προμήθεια συστήματος Τηλέ-ελέγχου και Τηλέ-διαχείρισης Φ/Β σταθμών άνω των 400kW Νέο

 

Αξιότιμοι Παραγωγοί

Με το παρόν θα θέλαμε καταρχήν εκ νέου να ενημερώσουμε σχετικά με σοβαρές υποχρεώσεις που έχουν ανακύψει για τους Φ/Β παραγωγούς ένω των 400 kW, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5106/2024, με προβλεπόμενες πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα:

Εγκατάσταση εξοπλισμού για λήψη και εφαρμογή εντολών τηλεεποπτείας/ελέγχου Σταθμών ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024):

«Σε εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 111 του ν. 5106/2024 (ΦΕΚ Α’ 63/01.05.2024), οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Διασυνδεδεμένου Δικτύου με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW υποχρεούνται να προβούν σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης των σταθμών τους, σύμφωνα με τις κάτωθι προδιαγραφές, εντός χρονικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παρούσα ανακοίνωση/γνωστοποίηση, δηλαδή μέχρι τις 13/12/2024.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αναγκαίου προδιαγραφόμενου εξοπλισμού, εντός της ανωτέρω χρονικής προθεσμίας,  οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, άλλως ο Διαχειριστής θα προβεί σε απενεργοποίηση της σύνδεσης της εγκατάστασής του με το Δίκτυο, μέχρι την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση. Για τους σταθμούς που δεν λειτουργούν και η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους με το Δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μετά την ανωτέρω προθεσμία, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ως άνω εξοπλισμού, αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεσή τους.

Ειδικότερα για τους σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1000 kW, το άρθρο 118, παρ. 6 του ν. 5106/2024 ορίζει ως προθεσμία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης την 31η/10/2024. Σε περίπτωση μη υλοποίησης της παραπάνω υποχρέωσης, έως την 31/10/2024, οι σχετικές Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης επιστρέφουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εσόδων που έχουν λάβει από τις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, χωρίς να δικαιούνται καμία αποζημίωση από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη».

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκδώσει / ανακοινώσει τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού για τη σύνδεση των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στο δίκτυο (Ε.Δ.Δ.Η.Ε) με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 kW), με το Σύστημα Τηλέ-ελέγχου και Τηλέ-Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής (SCADA/DMS του ΔΕΔΔΗΕ), για τη λήψη σημάτων τήλε-εποπτείας και την εφαρμογή εντολών ελέγχου, σύμφωνα με το ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024), Άρθρο 111 & 118.

Επισυνάπτουμε τις εν λόγω ανακοινώσεις, τις οποίες όμως μπορείτε και να κατεβάσετε και από τον κάτωθι σύνδεσμο.

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ σε εφαρμογή των Άρθρων 111 και 118 του ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024) | ΔΕΔΔΗΕ (deddie.gr)

Επισημαίνουμε, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, οι κυρώσεις στους σταθμούς που δεν θα εφαρμόσουν τις οδηγίες ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά αυστηρές, επί ποινή αποσύνδεσης του σταθμού από το δίκτυο ή επιστροφής των εσόδων τους!

Ο προαναφερόμενος ν. 5106/2024 και οι απαιτήσεις ΔΕΔΔΗΕ προβλέπουν επίσης υποχρεωτική διασύνδεση των σταθμών ΑΠΕ και με τον ΦΟ.Σ.Ε. που τους εκπροσωπεί, τα συστήματα του οποίου διασυνδέονται και με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Για τους λόγους αυτούς και λόγω της τεράστιας απαίτησης σε υλικά καθώς και εργασία υπό το ασφυκτικό μάλιστα χρονικό πλαίσιο υλοποίησης (συγκεκριμένα για σταθμούς από 400kW ~ 1,0MW η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του συστήματος είναι η 13η Δεκεμβρίου 2024 ενώ για σταθμούς μεγαλύτερης ισχύος του 1.0 MW η ημερομηνία υλοποίησης είναι μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024) προτείνουμε να συγκεντρώσουμε ως ΣΠΕΦ το πιθανό ενδιαφέρον σας, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη διαχείριση της πρόκλησης αυτής.  Θα παρακαλούσαμε λοιπόν μέχρι τις 10.08.2024, για όσους θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του ΣΠΕΦ αυτή, να μας στείλουν τα εξής καταρχήν στοιχεία για κάθε Φ/Β σταθμό τους (άνω των 400kW εγκατεστημένης ισχύος που εμπίπτει στην εν θέματι υποχρέωση):

Α) Μας δηλώσετε εγγράφως το καταρχήν ενδιαφέρον σας για το εν λόγω σύστημα (προμήθεια και εγκατάσταση),

Β) Μας αποστείλετε συμπληρωμένο το συνημμένο ερωτηματολόγιο (για κάθε εταιρεία και Φ/Β έργο σας άνω των 400 kW) έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις τελικές απαιτήσεις με τους πιθανούς προμηθευτές.

Με την λήψη των δηλώσεων ενδιαφέροντος και ανάλογα με το πλήθος των δηλώσεων, θα διαμορφωθεί το συνολικό κόστος κτήσης του εξοπλισμού, της εγκατάστασης, παραμετροποίησης και διασύνδεσης εκάστου έργου με τα συστήματα το ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τα συστήματά του ΦοΣΕ που το εκπροσωπεί.  Σκοπός είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη οικονομική επιβάρυνσή για κάθε έργο, η οποία όπως καταλαβαίνετε θα είναι ανάλογη με τον συνολικό αριθμό των έργων που θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.

Ενδεικτικά και για λόγους πληρότητας της ενημέρωσής σας αλλά και σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς που έχουμε καταρχήν διερευνήσει, το συνολικό κόστος κτήσης και εγκατάστασης του εξοπλισμού μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος της τάξης των 4.000 -7.000 €/έργο, ανάλογα με την τεχνολογία, την υφιστάμενη υποδομή κάθε έργου και κυρίως από τον αριθμό των έργων που θα συμπεριληφθούν στην συνολική πρόταση, ενώ πιθανή απαίτηση για επιμέρους εξοπλισμό ή άλλες ιδιαιτερότητες και τροποποιήσεις μπορεί να επιφέρουν περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Αυτονόητο είναι ότι, για την επίτευξη του εγχειρήματος, θα απαιτηθεί σε δεύτερο χρόνο και η εμπλοκή του τεχνικού εγκατάστασης εκάστου πάρκου, ο οποίος θα είναι απαραίτητος στην διαδικασία εγκατάστασης του εν λόγω εξοπλισμού.

Αναμένουμε την αποστολή της δήλωσης πρόθεσης σας συνοδευόμενη από το ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και που θα σημαίνει την καταρχήν επιθυμία σας να συμμετάσχετε στην ομαδική προσπάθεια για διαμόρφωση συλλογικής τεχνικό – οικονομικής προσφοράς.

Είναι πολύ σημαντικό και σας το συνιστούμε, να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός και καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες κυρώσεις μετά την εκπνοή της προθεσμίας του ΔΕΔΔΗΕ.

Επειδή στον ΣΠΕΦ συμμετέχουμε κατά βάση με ένα Φ/Β πάρκο και μία μόνο εταιρεία, ωστόσο οι περισσότεροι δραστηριοποιούμαστε και σε περισσότερα πάρκα και με άλλα ΑΦΜ/εταιρείες, η παρούσα πρόσκληση είναι ανοιχτή προς κάθε παραγωγό και Φ/Β πάρκο που υπόκειται στην υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος τηλεεποπτείας/ελέγχου, δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στα εγγεγραμμένα ΑΦΜ ή Φ/Β πάρκα που εμφανίζονται στο μητρώο του συνδέσμου μας.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν μέχρι τις 10.08.2024, για όσους θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, να μας στείλουν το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο για κάθε Φ/Β σταθμό τους άνω των 400kW εγκατεστημένης ισχύος που εμπίπτει στην εν θέματι υποχρέωση.

Η παρούσα πρωτοβουλία του ΣΠΕΦ, της οποίας το αποτέλεσμα μεταξύ άλλων θα εξαρτηθεί ενδεικτικά και όχι περιοριστικά από τη μαζικότητα της συμμετοχής, την συνεργασιμότητα εκάστου παραγωγού, του εγκαταστάτη του, του ΦοΣΕ του, καθώς και πλήθος άλλων παραγόντων, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται το ευκταίο αποτέλεσμα, ούτε και απαλλάσει κατ' οιονδήποτε τρόπο τον κάθε παραγωγό από το να διενεργήσει και ατομικά όλα όσα οφείλει για τις επιλέξιμες Φ/Β μονάδες του ώστε να εναρμονιστούν σε κάθε περίπτωση εγκαίρως με τις προβλέψεις του ν. 5106 και τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τηλεέλεγχο και τηλεδιαχείριση τους.

Eξοπλισμός εντολών τηλε-ελέγχου-ΑΠΕ_120624 Tεχνικές προδιαγραφές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σταθμών ΑΠΕ 1206245 Ερωτηματολόγιο για ΦΒ παραγωγούς

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουλιου 2024 06:22
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.