(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για Πανελλαδικό κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε περισσότερα..

Νέα του ΣΠΕΦ (722)

Συμφωνία-πλαίσιο ΣΠΕΦ - FORENA για σταθερή τιμή 72 ευρώ/MWh στην 2ετή αναστολή συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ στα πλαίσια του ν. 5037 Νέο

      

Σε συνέχεια θέσης σε λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΑΠΕΕΠ ενεργοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες η δυνατότητα για έως διετή αναστολή των συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης για όσα έργα ΑΠΕ έχουν ηλεκτριστεί ή λάβει άδεια λειτουργίας μετά τις 29/3/23 και έχουν συνάψει έως 31/12/23 σύμβαση ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ με τον Διαχειριστή.  Στα πλαίσια του άρθρου 112, παρ. 2 του ν. 5037/2023, με τη δυνατότητα αναστολής αυτή τα επιλέξιμα προς τούτο έργα δύνανται να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ή να συνάψουν PPA με τιμή αποζημίωσης υψηλότερη από την Τιμή Αναφοράς που απολαμβάνουν με την τρέχουσα σύμβαση τους με ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς αυτή να καταργείται. Επιπρόσθετα, η περίοδος αναστολής δεν προσμετράται στην εκτέλεση της ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ τους, οπότε αυτές παρατείνονται σε διάρκεια για ολόκληρο το διάστημα της αναστολής.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξη Λουμάκη: Πως θα επιβιώσουν οι μικρότεροι παίκτες στις ΑΠΕ Νέο

Παρά τα πλεονεκτήματα των μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων, και οι μικροί παραγωγοί μπορούν να μείνουν στο προσκήνιο της ελληνικής αγοράς «πράσινης» ενέργειας, αν εντάξουν στο στρατηγικό τους πλάνο την αποθήκευση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, δρ Στέλιος Λουμάκης, μιλώντας στο powergame.gr. Ωστόσο, ως αντίβαρο φαίνεται πως λειτουργεί το ότι το υψηλό της κόστος την καθιστά υπό προϋποθέσεις "απαγορευτική". Στο τέλος της ημέρας, όπως τονίζει εδώ και καιρό ο κ. Λουμάκης, η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ συνδέεται με τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και τις δυνατότητες κερδοφόρων εξαγωγών ρεύματος.
 
Διαβάστε στο link εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιου Λουμάκη στο Powergame.gr του ομίλου Παραπολιτικά και την δημοσιογράφο Ιωάννα Κωσταδήμα. 
 

Στο διοικητικό Εφετείο η ακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου Νέο

 

Πηγή: Energypress 2/1/24 

Κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι πρώτες προσφυγές - αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο κατά του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοτοβολταϊκά έως 400 kW στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου. 

Οι προσφυγές για την ακύρωση του διαγωνισμού στρέφονται πλέον και απευθείας κατά του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του δικτύου, πέραν δηλαδή της ΡΑΑΕΥ που αν και  επέβαλε στο Διαχειριστή πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για παράβαση από πλευράς του διατάξεων του Νόμου και του Κώδικα, εντούτοις απέφυγε στην Ε-132/2023 Απόφασή της να προβεί σε οιαδήποτε ετυμηγορία για την τύχη του διαγωνισμού, δηλαδή για το αν ακυρώνεται ή όχι.  

Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος διαγωνισμός για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου που είχε διενεργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 21/10/22 με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, είχε από τις επόμενες κιόλας ημέρες προσβληθεί με Καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ, στα πλαίσια των εποπτικών καθηκόντων της σύμφωνα με τον ν. 4001, από πλειάδα επενδυτών για λόγους τεχνικών προβλημάτων, κολλημάτων και καταρρεύσεων της ψηφιακής πλατφόρμας του διαχειριστή πάνω στην οποία διενεργήθηκε και που τα προβλήματα της δεν επέτρεψαν σε μεγάλο πλήθος επενδυτών να ολοκληρώσουν έγκαιρα την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό (ΑΑ) καταχώρησης, την ώρα που άλλοι, μη αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, πέρασαν μπροστά και προκρίθηκαν λαμβάνοντας τον πολυπόθητο ΑΑ εντός της δημοπρατούμενης ποσότητας ΜW.

Η ΡΑΑΕΥ σε συνέχεια των καταγγελιών με αποφάσεις της διέταξε προσωρινά μέτρα παγώματος κάθε ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στην εξέταση όσων αιτημάτων έλαβαν ΑΑ στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, ενώ ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης στα πλαίσια του άρθρου 34, του ν. 4001 που τις υποβλήθηκαν με τις προαναφερθείσες Καταγγελίες, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί κατόπιν ενδελεχέστερης και σε βάθος τεχνικής εξέτασης των επίδικων διαγωνισμών Πελοποννήσου και Κρήτης και με χρήση υπηρεσιών εξωτερικού εξειδικευμένου συνεργάτη της - πραγματογνώμονα. 

Η έκθεση και το πόρισμα του πραγματογνώμονα όπως είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, είχε σειρά παρατηρήσεων και ευρημάτων, ενώ ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η καταδικαστική Ε-132/2023 απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ κατά του διαχειριστή.  Εν τούτοις, η έλλειψη ετυμηγορίας στην απόφαση της Αρχής ως προς την ακύρωση ή μη των διαγωνισμών δημιούργησε νέα διελκυστίνδα, με τους αποκλεισμένους επενδυτές ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές στην ΡΑΑΕΥ για την συμπλήρωση της Απόφασής της και στον αντίποδα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αρχές Νοεμβρίου να απαντά εγγράφως σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων, πως θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Την όξυνση που προκλήθηκε με την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Βουλή, ακολούθησε η κατάθεση μηνύσεων από πλευράς αποκλεισμένων επενδυτών της Πελοποννήσου κατά υψηλόβαθμων στελεχών του διαχειριστή για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την μη τήρηση των συνθηκών διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης των συμμετεχόντων στον επίδικο διαγωνισμό στον δημοπρατούμενο ηλεκτρικό χώρο καθώς και της επιμέλειας που όφειλε να διέπει συνολικά την στάση του διαχειριστή.  Η Εισαγγελία με ρυθμούς εξπρές ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε την προανάκριση, καλώντας προς εξέταση τους μάρτυρες. 

Τελευταίο κομμάτι του παζλ των μέχρι σήμερα δικαστικών εξελίξεων, αποτελεί η κατάθεση και προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης κατά του διαγωνισμού της Πελοποννήσου στο Διοικητικό Εφετείο, αφού η ΡΑΑΕΥ δεν ανταποκρίθηκε εντός της προθεσμίας των 90 ημερών στις ενδικοφανείς προσφυγές που τις κατατέθηκαν αμέσως μετά την δημοσίευση της Ε-132/2023 απόφασής της. 

Η συνέχεια όπως είναι φυσικό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι συμμετέχοντες στον επίμαχο διαγωνισμό της Πελοποννήσου ήταν περί τους 1,240 εκ των οποίων η δημοπρατούμενη κύρια ποσόστωση των 86 MW έφθανε για να υλοποιήσουν έργο μόλις το 1/6 εξ’ αυτών. 

Το 2024 εκκινεί μια διαφορετική εποχή στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά

 

Διαβάστε το άρθρο του Προέδρου του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιου Λουμάκη στο ετήσιο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις και τις προσδοκίες του 2024.
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.