Λουμάκης: ευκαιρίες και προκλήσεις στην νέα αγορά της αποθήκευσης Νέο
- 17 Απριλιου 2025 |
- Κατηγορια Δελτία Τύπου
Με αφορμή τη γκρίνια των τελευταίων Κυριακών για τις περικοπές, μου έστειλε το σχόλιό του και ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, ο οποίος και παρατηρεί πως η κατάσταση, αν δεν είχαμε τις εισαγωγές, θα ήταν ακόμα χειρότερη για τους παραγωγούς με ΣΕΔΠ. Υπενθυμίζει λοιπόν πως λ.χ. την Κυριακή 13/4 στην Βουλγαρία η χονδρεμπορική τιμή ήταν αρνητική για αρκετές ώρες, όταν στην Ελλάδα ήταν στο γνωστό «μηδέν κόμμα κάτι», ώστε να μην αναστέλλονται οι πληρωμές των έργων με ΣΕΔΠ ή καλούνται να πληρώσουν κιόλας. Για να μην είχαμε λοιπόν εισαγωγές αλλά εξαγωγές, θα έπρεπε να είμασταν φθηνότεροι από την Βουλγαρία, δηλαδή να είχαμε αρνητικότερες από αυτήν τιμές. Σε μια τέτοια περίπτωση πράγματι θα είχαμε ανάγκη για λιγότερες περικοπές, αλλά οι παραγωγοί θα πλήρωναν για την έγχυση τους ή θα είχαν δώσει εντολή από μόνοι τους στους ΦοΣΕ να μην τους βάλουν καν στην αγορά…, οπότε και πάλι θα καταλήγαμε σε εισαγωγές.
Ο κ. Λουμάκης κλείνει το σχόλιο του με την πρόβλεψη πως ο συνδυασμός άγνοιας και γκρίνιας θα αποβεί ακόμη καταστροφικότερος για τους παραγωγούς με ΣΕΔΠ, αφού θα αναγκάσει τους ΦοΣΕ να εγκαταλείψουν γρηγορότερα την ιδιότυπη γραμμή άμυνας των «μηδέν κόμμα κάτι» τιμών στο χρηματιστήριο, αφήνοντας έτσι την ελληνική χονδρεμπορική αγορά να κινηθεί μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε βαθιά αρνητικό έδαφος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πάψει μεν η γκρίνια των περικοπών -αφού μεταξύ άλλων αυτές θα καταστούν «σωτηρία» αντί «ζημιά», τα έργα με ΣΕΔΠ όμως μη καθετοποιημένων παραγωγών θα απαξιωθούν ολοσχερώς, αφού θα υποστούν σε ετήσια βάση απώλεια πραγματικού εισοδήματος πολλαπλάσια των περικοπών.
Κατά τα λοιπά επείγει οι ΦοΣΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσουν να τηλεχειριστούν άμεσα τα set-point που εγκατέστησαν οι παραγωγοί, ώστε η διαχείριση να γίνεται τηλεματικά και όχι χειρωνακτικά.
Κλιμάκωση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην «επιχείρηση» των δήμων να επιβάλουν δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας σε βάρος φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δήμοι επιχειρούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να επιβάλουν τα δημοτικά τέλη χωρίς προηγουμένως να παρέχονται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες έξωθεν των εκάστοτε φωτοβολταϊκών πάρκων. Επειδή μάλιστα τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν απορρίμματα οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι παντελώς περιττές, ο δημοτικός φωτισμός, ωστόσο, συνιστά μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που ως επί το πλείστον αυτά βρίσκονται, εφόσον όμως παρέχεται.
Σύμφωνα με το αρ. 185, του ν. 4555/2018 το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλεται από τον οικείο δήμο σε ακίνητα εντός των ορίων του, αφορά αποκλειστικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου για υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχονται προς τους υπόχρεους στην καταβολή του, ενώ απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση ή δέσμευση των πόρων αυτών για την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων δαπανών και υποχρεώσεων.
Περαιτέρω, σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ (1384/2018, 1104-5/2017, 2823/2014, 1012/2012), το παραπάνω ενιαίο τέλος μπορεί να επιβληθεί κανονιστικώς και σε βάρος όσων χρησιμοποιούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, εφόσον όμως συντρέχει πραγματική δημόσια ανάγκη για παροχή της σχετικής υπηρεσίας (καθαριότητας ή/και φωτισμού) στη συγκεκριμένη εκτός σχεδίου περιοχή και η υπηρεσία αυτή έχει οργανωθεί κατάλληλα και παρέχεται πράγματι, αρκεί τα παραπάνω στοιχεία (δηλαδή, της συνδρομής ανάγκης επέκτασης της υπηρεσίας σε περιοχή εκτός σχεδίου, της κατάλληλης οργάνωσής της και της πραγματικής παροχής της) να προκύπτουν, κατά τρόπο σαφή και επαρκώς τεκμηριωμένο, από την κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που επιβάλλει το τέλος.
Οι χρεώσεις λοιπόν αυτές δεν συνιστούν φόρο αλλά ανταποδοτικά τέλη, οπότε και πρέπει ποσοτικά να συνδέονται με αντιπαροχή, κάτι όμως που ουδόλως συμβαίνει στην περίπτωση των περισσότερων φωτοβολταϊκών πάρκων. Το Energypress συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ, Δρ. Στέλιο Λουμάκη για το θέμα, ο οποίος και παρατήρησε πως «υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων αρκετών δήμων που είναι παντελώς καταχρηστικές, αφού η επιβολή των εν λόγω τελών σε Φ/Β πάρκα εντός των διοικητικών ορίων τους αποφασίστηκε με μοναδικό γνώμονα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη όσων ήδη λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. Με άλλα λόγια χρεώνονται καταχρηστικά όσοι δεν λαμβάνουν τις κατά τα άλλα ανταποδοτικές αυτές υπηρεσίες ώστε να πληρώνουν λιγότερα όσοι ήδη τις λαμβάνουν», παρατήρησε σκωπτικά ο κος Λουμάκης.
Για την διένεξη έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες Προσφυγές στα αρμόδια κατά τόπο διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο στην φαρέτρα των παραγωγών ήδη υπάρχουν και αποφάσεις Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έχουν ακυρώσει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων περί επιβολής δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας σε Φ/Β πάρκα, με την αιτιολογία της «μη παροχής των υποχρεωτικά ανταποδοτικών υπηρεσιών αυτών από την πλευρά του οικείου δήμου». Υπενθυμίζεται πως για να ισχύσουν οι εν λόγω αποφάσεις των δήμων απαιτείται έγκριση από την προϊστάμενη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ φαίνεται πως κάποιες εξ’ αυτών έχουν δώσει την έγκριση χωρίς να ελέγξουν προηγουμένως αν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες παρέχονται από τους δήμους...
Η υπόθεση πέραν των διοικητικών δικαστηρίων «ακουμπά» πλέον και την πόρτα του Υπουργείου Εσωτερικών, που αντίστοιχα έχουν κατατεθεί καταγγελίες για το θέμα. Σε μια περίοδο μάλιστα που τα Φ/Β πάρκα δοκιμάζονται από τις κλιμακούμενες περικοπές ενέργειας, ο κλάδος μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Οι επενδυτές είναι εξοργισμένοι με τις αβελτηρίες του Κράτους που οδήγησαν μέσω της υπεραδειοδότησης στο φαινόμενο των περικοπών και τώρα στο κάδρο έρχεται να προστεθεί μια ακόμη επιβάρυνση υπέρ των οικείων δήμων, για υπηρεσίες όμως που δεν λαμβάνουν καν οι παραγωγοί.
Επισυνάπτεται επιστολή απόψεων του ΣΠΕΦ στην διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για την συμμετοχή των σταθμών αποθήκευσης στην Αγορά Εξισορρόπησης. Στο υπό διαβούλευση κείμενο κατευθυντήριων γραμμών του ΑΔΜΗΕ για την συμμετοχή των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) στην Αγορά Εξισορρόπησης, που είναι αυτονόητη και μάλιστα ως πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών όπως επισημαίνεται στο κείμενο, παρατίθενται και μια σειρά από κρίσιμες εννοιολογικές αποσαφηνίσεις επί του πλαισίου της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ), του τι συμβαίνει στον πραγματικό χρόνο που δύναται να διαφοροποιείται από την ΔΕΠ, καθώς και ζητημάτων που θα απασχολήσουν προσεχώς την διαχείριση των τοπικών συμφορήσεων του συστήματος μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ιδίως όταν οι περικοπές εξ’ αυτού του λόγου -ένεκα του overbooking στις γραμμές ΥΤ που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ώστε να χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) πάνω από τα όρια φόρτισης των γραμμών του αλλά με ελαστικούς όρους ως προς την απορρόφηση της παραγωγής στις επιμέρους συμβάσεις σύνδεσης, δεν θα καλύπτονται ευρύτερα από τον κορεσμό της ζήτησης σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή: Energypress 7/3/25
Τις προκλήσεις για τον ΕΛΑΠΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, επισήμαναν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί (ΣΠΕΦ) κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δημοσθένη Βοϊβόντα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ετέθησαν κατά κύριο λόγο τα θέματα βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, από την οικονομική και λογιστική «υγεία» του οποίου, εξαρτάται εν πολλοίς η ομαλότητα των εσόδων, αλλά και η βιωσιμότητα των ίδιων των επενδύσεων.
Ο ΣΠΕΦ κατέθεσε την ανησυχία του για τη μείωση του ποσοστού των δικαιωμάτων ρύπων προς τον ΕΛΑΠΕ που αποφάσισε το ΥΠΕΝ και η οποία απειλεί την βιωσιμότητα του λογαριασμού, ιδίως στην περίοδο χαμηλών ΤΕΑ και ΕΤΑ που μόλις ξεκίνησε. Αν μάλιστα κλείσει και το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία που "διέσωσε" τον ΕΛΑΠΕ μέχρι σήμερα, ο ΣΠΕΦ εκτιμά ότι το πρόβλημα του ελλείμματος θα επανέλθει.
Από τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε η διοίκηση του ΣΠΕΦ ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του ΕΛΑΠΕ ως ενιαίου συνόλου, ταμειακά, έτσι ώστε ο υπολογαριασμός νέων έργων να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού των παλαιών έργων.
Ο ΣΠΕΦ ζήτησε επίσης τις επιστροφές στον ΕΛΑΠΕ των 138 εκατ. ευρώ από τις επαγγελματικές κατηγορίες που πλήρωναν χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ το 2019 και 2020. Ομοίως τα 260 εκατ. ευρώ των ετών από το 2021 έως το 2024. Αντίστοιχα ζήτησε να εισαχθεί το νέο σχήμα ΕΤΜΕΑΡ που όφειλε να ξεκινήσει από την 1/1/24 και που στο εξής θα "θεραπεύσει" τις λάθος μειωμένες χρεώσεις ανά επίπεδο τάσης και όχι ανά πραγματικό δικαιούχο του παλαιού συστήματος;
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ το μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες στήλες κατηγοριών έργων και να είναι ακριβές και επίκαιρο, αλλά και, ευρύτερα, τα δελτία ΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ οφείλουν να αποτυπώνουν το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στην χώρα, είτε πρόκειται για αποζημιούμενα από τον ΕΛΑΠΕ έργα, είτε όχι (έργα με PPAs, έργα απευθείας στην αγορά, αυτοπαραγωγές κλπ). Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει και οδηγεί στον κατακερματισμό της πληροφορίας ιδίως σε μια περίοδο που η εγκατεστημένη ισχύς εκτοξεύεται, οπότε το ΥΠΕΝ λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις επί τη βάσει λάθος δεδομένων.
Ο ΣΠΕΦ επισήμανε επίσης ότι, κατόπιν της εξόφλησης δανείων προς τράπεζες με εκχώρηση της σύμβασης με ΔΑΠΕΕΠ, έχει παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους δύο μήνες, πάγωμα των πληρωμών από ΔΑΠΕΕΠ προς τον νέο ελεύθερο λογαριασμό του παραγωγού που δηλώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στις αιτήσεις για τροποποίηση ή υπογραφή νέων συμβάσεων.
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.
Η έδρα μας:
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος
+30 210 6854035
Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.