(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) αποτελείται από εταιρείες-μέλη τα οποία σήμερα λειτουργούν φωτοβολταϊκές μονάδες ανά την ελληνική επικράτεια. Τα μέλη του Συνδέσμου είναι περίπου 100 με διασυνδεδεμένη ισχύ περίπου 10MW, επενδύσεις ύψους € 50 .

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή, κατά την οποία η χώρα μας διατρέχει έναν σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο. Ακόμη και σήμερα ακούμε από τους διεθνείς οίκους το ενδεχόμενο εθνικής χρεοκοπίας, αδυναμία της Ε.Ε. για οικονομική στήριξη, τεράστια επενδυτική αβεβαιότητα και ανασφάλεια, κλπ. Θέλω με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό σας έργο αλλά και το σθένος σας, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.

Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», την οποία μας υποσχεθήκατε προεκλογικά και την οποία επιθυμείτε όλο τον καιρό που είσαστε στην εξουσία. Όπως γνωρίζετε, για λόγους σκοπιμότητας και έντεχνης κωλυσιεργίας της προηγούμενης Κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν επέτρεψε έως σήμερα να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο άρχισε να γίνεται μια αρχή για αυτή την ανάπτυξη, όπου υλοποιήθηκαν όμως  μόνο αιολικές επενδύσεις. Σχεδόν 1.000MW αιολικών, με μόνο 45MW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, έχει να επιδείξει σήμερα η Ελλάδα. Και μάλιστα σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινωνική και οικονομική συγκυρία, δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτές τις επενδύσεις.

Ειδικά τα φωτοβολταϊκά αφορούν τις λεγόμενες «δημοκρατικές» ΑΠΕ. Γιατί μπορεί να τις υλοποιήσει όχι μόνο ο μεγάλος επενδυτής, αλλά και ο μικρομεσαίος. Αυτή η επιχειρηματικότητα αφορά χιλιάδες νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκεντρωμένων επενδύσεων. Και μάλιστα κινεί ένα πολύ μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων, σχετικών με την κατασκευή και τη συντήρηση των επενδύσεων αυτών, ακόμη και εταιρείες εγχώριων φωτοβολταϊκών προϊόντων όπως panels, βάσεις στήριξης, καλωδίωση, κλπ. Η πραγματική όμως αγορά εργασίας αφορά τις ίδιες αυτές τις χιλιάδες νέες επιχειρήσεις.

Σε μια εποχή λοιπόν που η Ελλάδα ψάχνει για ανάπτυξη και επενδύσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει την πόρτα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Δεν εξηγείται αλλιώς η ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να θέσει σε τριήμερη (!!!) διαβούλευση την επικείμενη μείωση της τιμής αποπληρωμής της ενέργειας από φ/β. Το σχέδιο αυτό αν ισχύσει θα οδηγεί στην πόρτα της εξόδου τις μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια από ξένες αλλά κυρίως ελληνικές επιχειρήσεις.

Υφίσταται ένας νόμος (Ν. 3734/2009 ΦΕΚ 8Α/28.1.2009), ο οποίος ψηφίστηκε πριν 1 χρόνο και καθορίζει τις τιμές της φωτοβολταϊκής παραγόμενης ενέργειας για τα επόμενα έτη. Είναι πολλές οι εταιρίες που πιστεύοντας ότι οι νόμοι είναι νόμοι και όχι διαθέσεις για να αλλάζουν κατά το δοκούν, έχουν υποβάλει αιτήσεις, έχουν λάβει άδειες, έχουν συνάψει δάνεια, υπόβαλλαν αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, έχουν προβεί σε παραγγελίες και έχουν προχωρήσει σε δαπάνες εκατομμυρίων Ευρώ. Γιατί; Γιατί εμπιστεύθηκαν το νόμο της Πολιτείας. Με τον πρόσφατο αυτό νόμο, η Ελλάδα επισημοποίησε το πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β, θέτοντας σε ισχύ το σύνολο των 3.500MW που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το Ιούνιο 2006 έως και τον Φεβρουάριο 2008. Από αυτές τις αιτήσεις σήμερα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο λιγότερα από 50MW. Σχεδόν το σύνολο αυτών των αδειών βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε διαδικασία αδειοδότησης-υλοποίησης, με συγκεκριμένο business plan. Αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία έχουν βασισθεί στις τιμές επιδότησης της κιλοβατώρας /Feed In Tarrif(FIT) του Ν.3734, στοιχειοθετούνται από προϊόντα τραπεζών και από προτάσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο. Αν το FIT μειωθεί κατά 20% όπως προτείνεται με την προχθεσινή δημόσια διαβούλευση, ουσιαστικά μιλάμε για ακύρωση της ένταξης των έργων αυτών στον αναπτυξιακό νόμο μιας και το business plan δεν θα είναι πλέον βιώσιμο, αλλά κυρίως μιλάμε για αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης. Σε αυτή την κατάσταση θα μείνουν όμηροι οι χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά (διατηρούν εταιρείες ειδικού σκοπού τα τελευταία τρία και πλέον έτη, έχουν ιδρύσει εταιρείες, έχουν αγοράσει γη, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, έχουν παραγγείλει εξοπλισμό, έχουν δεσμευμένο το κεφάλαιο της ιδίας συμμετοχής της επένδυσης,  έχουν ξεκινήσει τις εργασίες υποδομής, κλπ). Αυτή θα είναι και η οικονομική καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων κυρίως επενδυτών, οι οποίοι επέλεξαν την Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. για επενδύσεις, εμπιστεύτηκαν την ελληνική νομοθεσία και πήραν τα επιχειρηματικά ρίσκα. Επομένως, δεν συζητάμε για απλή μείωση κέρδους των φωτοβολταϊκών αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή των επενδύσεων αυτών. Και όλα αυτά να συμβαίνουν παράλληλα με την προκλητική ανακοίνωση της αύξησης του τιμολογίου των αιολικών κατά περίπου 10%!

Το επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τα ακριβά φωτοβολταϊκά» δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Αφενός τις ΑΠΕ τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσω του τέλους ΑΠΕ και όχι η πολιτεία. Αφετέρου αυξάνεται το αιολικό τιμολόγιο κατά 10%, όπου τα αιολικά αποτελούν σχεδόν το 70% της πίτας των ΑΠΕ.

Ο ΣΠΕΦ έχει ήδη ενημερωθεί από τα μέλη του ότι προσέφυγαν σε εξώδικες καταγγελίες εναντίον της κας Υπουργού, σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσής τους. Αν τελικά η μείωση ισχύσει, δεν θα υπάρχει άλλη οδός παρά της προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον της ίδιας μας της χώρας, από χιλιάδες επενδυτές. Αυτή θα είναι καταστροφή τόσο για τους επενδυτές όσο και για τη χώρα, της οποίας δεν της έχει απομείνει κανένας άλλος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης πέρα από τις ΑΠΕ. Είναι παράνομο σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. να αγνοείται η ισχύουσα νομοθεσία και να ανατρέπονται σε εξέλιξη επιχειρηματικά σχέδια. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει άλλη οδός διαφυγής για τον επενδυτή παρά μόνο η δικαστική αγωγή εναντίον του ΥΠΕΚΑ και της ιδίας της κας Υπουργού. Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθούν και οι τραπεζικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει όχι μόνο τα εν εξελίξει φωτοβολταϊκά έργα, όσο και εγχώρια εργοστάσια παραγωγής πανέλων. Το επιχειρηματικό σχέδιο και αυτών των επενδύσεων φεύγει εκτός προγράμματος και οι τραπεζικοί οργανισμοί θα κινηθούν και αυτοί δικαστικά εναντίον του ΥΠΕΚΑ και της κας Υπουργού.

Ο ΣΠΕΦ έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη ανάπτυξης των ΑΠΕ την επόμενη τριετία, με στόχο να αποφευχθούν τα βαρύτατα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα το 2013, ημερομηνία επιβολής τέλους ρύπων στη ΔΕΗ από την Ε.Ε. Τα πρόστιμα αυτά υπολογίζονται σε περίπου €1.5 δις ετησίως, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας δαπανάει περίπου €1 Δις ετησίως για εισαγωγές ρεύματος. Αν λοιπόν η Ελλάδα επενδύσει σε ΑΠΕ την επόμενη τριετία €1.6 δις (εκτίμηση του ΣΠΕΦ), η χώρα θα κάνει έργο την πράσινη ανάπτυξη αλλά και ταυτόχρονα θα γλυτώνει €2,5 δις ετησίως σε πρόστιμα και εισαγωγές ρεύματος. Σε αυτή την πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να μην υπάρχουν φωτοβολταϊκά, την στιγμή μάλιστα που τους καλοκαιρινούς μήνες παράγουν την μέγιστη ισχύ τους και θα βοηθούσαν στην εξοικονόμηση συναλλάγματος από εισαγωγές ρεύματος που τις πληρώνουμε πολύ ακριβότερα από το κόστος των Φ/Β! Είναι αδιανόητο σε μια χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια, να στηρίξουμε όλες τις ΑΠΕ μόνο στο αιολικό δυναμικό, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φυσάει ομοιόμορφα ώστε να κερδίσουμε την στιγμή που έχουμε ανάγκη από εγχώριες πηγές καθαρού ρεύματος.  Δυστυχώς αποδείχθηκε πως η μελέτη αυτή ούτε καν διαβάστηκε και πως το ΥΠΕΚΑ στήριξε όλα του τα επιχειρήματα για την μείωση της ηλιακής κιλοβατώρας, αποκλειστικά στις απόψεις της ομάδας εργασίας των ΑΠΕ. Ομάδα που αποτελείται όμως εξ’ ολοκλήρου από εκπροσώπους των αιολικών επενδύσεων. Εμείς ζητήσαμε πολλές φορές να γίνουμε δεκτοί από την κα Υπουργό, ώστε αφενός να την ενημερώσουμε για τους πραγματικούς λόγους στασιμότητας των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, αφετέρου ώστε να συμμετέχουμε στην ομάδα εργασίας των ΑΠΕ. Δεν μας δέχθηκε ποτέ, κάτι που δεν ίσχυσε για άλλους. Έχουμε δει αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο για συναντήσεις της κας Υπουργού με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών αιολικών, τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, ο χειρισμός του ΥΠΕΚΑ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα τέτοιο φλέγον θέμα χωρίς προηγουμένως να τη συμβουλευθεί με τους αρμόδιους φορείς, ήταν λάθος. Χθες και σήμερα έχουμε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα, ιδίως από το εξωτερικό, με τα οποία μας εκφράζεται η οριστική ανασφάλεια και αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών, αποδεικνύοντας την επιχειρηματική μας ανωριμότητα. Είναι ήδη πολύ δύσκολο να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ώστε να μας προτιμήσουν για επενδύσεις. Πόσο μάλλον τώρα που τους δείχνουμε ότι δεν σεβόμαστε ούτε τους ίδιους μας τους νόμους. Και ας μην ξεχνάμε πως όλοι αυτοί οι επενδυτές μπορούν πάντα να επενδύσουν στις γείτονες χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία), οι οποίες έχουν και εκείνες μηδενική έως και σήμερα ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και πολύ ευνοϊκότερο πρόγραμμα FIT από αυτό που προτείνει το ΥΠΕΚΑ.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να διορθώσετε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να σώσετε μια από τις ελάχιστες υγιείς επιχειρηματικότητες που έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση και τιμή για το πρόσωπό σας

Δρ. Κώστας Δανιηλίδης     

                                                          

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβριου 2014 22:24
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.