(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για το New Deal


Ο ΣΠΕΦ προσεκλήθη και συμμετείχε στην συζήτηση του ΥΠΕΚΑ περί του new deal στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά την Τρίτη 23/7/13.  Το 45% μεσοσταθμικό κούρεμα στις ταρίφες των Φ/Β που εισηγήθηκε το ΥΠΕΚΑ είναι εξ' ορισμού εξωπραγματικό και προφανώς δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Το Υπουργείο ωστόσο έθεσε και κάποια επιμέρους μεγέθη/θέματα που άπτονται του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και επηρεάζουν ζωτικά τις πληρωμές και εν γένει το μέλλον των υλοποιημένων επενδύσεων στις ΑΠΕ και τα Φ/Β, τα οποία και ενδελεχώς θα εξετάσουμε. Τέτοια είναι:

- Η ορθότητα ή/και οι παραδοχές των υπολογισμών του Υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη του ελλείμματος.  Η πρόβλεψη του ΥΠΕΚΑ για έλλειμμα 700 εκατ. στα τέλη του 2014 (από 439 εκατ. έλλειμμα στο τέλος του β’ εξαμήνου 2013 και 464 εκατ. στο τέλος του α’ εξαμήνου 2013) παρ' όλο το ανατιμημένο ΕΤΜΕΑΡ στα 15 ευρώ/MWh, μας βρίσκει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς την ορθότητα ή τις παραδοχές που περιλαμβάνει.  Εκτιμούμε καταρχήν πως εκεί μπορεί να υπεισέρχεται από το ΥΠΕΚΑ θέμα έμμεσης οριστικής κατάργησης του τέλους ΕΡΤ και συνεπώς του πυλώνα χρηματοδότησης του ταμείου ΑΠΕ με 70 εκατ. ετησίως από αυτό (25% του τέλους ΕΡΤ κατευθυνόταν στον λογαριασμό). Επιπλέον θα ελέγξουμε ποιες παραδοχές εντάξεων νέων μονάδων (ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) που θα πληρώνονται από τον λογαριασμό ΑΠΕ και σε τι τιμή έχει συμπεριλάβει στα σενάρια του το Υπουργείο και θα τοποθετηθούμε αναλόγως περί της συμβατότητας/αποδοχής των υποθέσεων αυτών.  Ας σημειωθεί εδώ πως υπό συνθήκες ισχύουσας εισφοράς, με τιμή CO2 στα ~4,5 ευρώ/τόνο και με έσοδο από τέλος ΕΡΤ στο 25% του (περίπου 70 εκατ. σε ετήσια βάση), ΕΤΜΕΑΡ της τάξης των 15 ευρώ/MWh δεν παράγει νέο έλλειμμα σύμφωνα και με το σώμα της Απόφασης ΡΑΕ 323/2013 (παρόμοια ποσοτική εκτίμηση έχει καταθέσει δημόσια και ο ΣΠΕΦ σε ΔΤ από 10/6/13)Συγκεκριμένα  στην σελίδα 7 της απόφασης ΡΑΕ αναφέρεται πως με το προηγούμενο ΕΤΜΕΑΡ (9,36 ευρώ/MWh) προβλεπόταν αύξηση του ελλείμματος το β’ εξάμηνο 2013 κατά 127 εκατ. ευρώ.  Το νέο ωστόσο ΕΤΜΕΑΡ «παράγει» στο β’ 6μηνο πρόσθετο έσοδο για τον λογαριασμό 153 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρό πλεόνασμα ή άλλως μείωση του ελλείμματος κατά 26 εκατ. ευρώ (εξ’ ου και η μείωση του ελλείμματος στα 439 εκατ. στο τέλος του β’ εξαμήνου από 464 στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2013 που προαναφέρθηκε).    

- Οι υπολογισμοί (ενδεχομένως) από το ΥΠΕΚΑ του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού στην βάση των αριθμών του ειδικού δελτίου του ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι ως γνωστόν δεν περιλαμβάνουν εισφορά το β' εξάμηνο του 2014 (θεωρητική λήξη της α΄ φάσης της).  Όμως δεν θα ήταν δυνατόν να συζητούμε την μονιμοποίηση της περικοπής στην βάση της εν λόγω "πρωτοβουλίας" new deal του Υπουργείου αλλά οι αριθμοί που προβάλλονται από αυτό χάριν διαλόγου, να αφορούν τα στοιχεία της "προσωρινής" εισφοράς για το ήμισυ μόνο του 2014.  Δημιουργείται συνεπώς έτσι εξορισμού πλασματική εικόνα για νέο έλλειμμα 175 εκατ. ευρώ στο β' εξάμηνο του 2014, αν αυτό υπολογίζεται στην συζήτηση άνευ εισφοράς.  

- Η αναλογικότητα στην όποια περικοπή με πλήρη παραμετροποίηση της και οι επ' ουδενί οριζόντιες στο εξής προσεγγίσεις είναι η νέα θέση του ΥΠΕΚΑ.  Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής θα έπρεπε να είχε ήδη, αν όχι εξαρχής εφαρμοστεί από τον ν. 4093, με βάση τον συνολικό 20ετή οικονομικό όγκο ελέγχου της κάθε επένδυσης ως προς την εισοδηματική της απόδοση επί του επενδυμένου κεφαλαίου.  Ο ΣΠΕΦ έχει σθεναρά υποστηρίξει τον αγώνα κατά των οριζόντιων μέτρων που θίγουν ασύμμετρα τους παραγωγούς και αφελληνίζουν την εν λόγω μικρομεσαία ηλεκτροπαραγωγή.  Η εισφορά θα έπρεπε ήδη να είχε προσαρμοστεί / παραμετροποιηθεί στα τυπικά πλήρη χαρακτηριστικά των επενδύσεων. 

- Οι δεσμευτικές προτάσεις του ΥΠΕΚΑ -σε επίπεδο ολοκληρωμένων και οριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων προς τις τράπεζες- όσων αφορά την "γενναία" συμμετοχή τους στο κούρεμα, με κούρεμα δανείων - επιτοκίων.  Ευχολόγια δεν γίνονται προφανώς αποδεκτά. Το αυτό ισχύει και για τα οποιαδήποτε ανταποδοτικά κίνητρα προσφερθούν (π.χ. επέκταση συμβάσεων ΛΑΓΗΕ, εξασφάλιση πληρωμών έναντι νέων στρεβλώσεων και αποκλίσεων κλπ).

Εν κατακλείδι ο ΣΠΕΦ χωρίς να επαναλαμβάνει τα πολύ-ειπωμένα και αυτονόητα, θα μελετήσει σε βάθος το θέμα με πλήρη ποσοτική ανάλυση και με γνώμονα την σύμμετρη και αναλογική αντιμετώπιση όλων όσων ανεξαιρέτως πληρώνονται από τον λογαριασμό ΑΠΕ. Δεν πρόκειται επ' ουδενί να γίνουν αποδεκτές ειδικές μεταχειρίσεις και εξαιρέσεις χωρίς αληθή τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση, αλλά με μόνη «αιτιολόγηση» ψηφοθηρικές, επίπλαστες, λαϊκίστικες ή «άλλες» προσεγγίσεις που ήδη έβλαψαν τα μάλα τον κλάδο φέρνοντας τον ένα βήμα πριν την πτώχευση.  

 

Υπό το ανωτέρω πλαίσιο θα καταθέσουμε τις πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις μας εντός της προθεσμίας που ορίστηκε με γνώμονα την βιωσιμότητα των επενδύσεων και του λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς επίσης και της περιφρούρησης του. Σε περίπτωση που αυτές στρεβλωθούν, αγνοηθούν ή κακοποιηθούν από την Πολιτεία στην όποια "πολιτική" τελικά αυτή επιλέξει να εφαρμόσει, θα χρησιμοποιηθούν στην δικογραφία του συνδέσμου στο ΣτΕ ως κίνηση από πλευράς μας εξεύρεσης ενδιάμεσης και βιώσιμης λύσης για όλους στο πρόβλημα, η οποία και εν τέλει αγνοήθηκε.  Δεν θα «επιτραπούν», ούτε σε επίπεδο καν εντυπώσεων, μονομερείς δράσεις του ΥΠΕΚΑ υπό την επίφαση δήθεν αρνητισμού και απουσίας του ΣΠΕΦ από τον επιστημονικό και τεκμηριωμένο διάλογο.  Σε τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε, όπως έχει δυστυχώς επανειλημμένα αποδειχθεί, παγίως κερδίζουν τα ετερόκλητα  συμφέροντα που δυστυχώς πολιορκούν διαρκώς την "υγεία" του συστήματος και του λογαριασμού ΑΠΕ.  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβριου 2014 21:44
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.