(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Συνάντηση Σ.Π.Ε.Φ. με τη Δ.Ε.Η., κ. Δρόσο & κα Αγγελάκη

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και της Διοίκησης της Διεύθυνσης Δικτύου της Δ.Ε.Η. Η πλευρά του Σ.Π.Ε.Φ. εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Κώστα Δανιηλίδη, Μιχάλη Δερπανόπουλο και Κώστα Τσούμα, ενώ η πλευρά της Δ.Ε.Η. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νικόλαο Δρόσο, Διευθυντή Διαχείρισης Δικτύου και την κα Σοφία Αγγελάκη, Τομεάρχη Διαχείρισης Δικτύου. Η συζήτηση η οποία τέλεσε υπό εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας, εστίασε σε δύο σημαντικά θέματα:

  1. Την ανάγκη των παραγωγών να πληρώνονται μηνιαίως ως απόρροια του Ν.3734/2009

  2. Την κατεύθυνση της ΚΥΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία υποχρεώνει τα οικόπεδα εγκατάστασης των Φ/Β να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

 

Όπως εξήγησε ο κος Δρόσος, η μηνιαία αποστολή των υπαλλήλων της ΔΕΗ για καταμέτρηση στα μικρά Φ/Β (έως 100kW) είναι μια δαπανηρή υπόθεση. Επίσης εξήγησε ότι δεν είναι δυνατή (τουλάχιστον προς το παρόν) η ενημέρωση του κέντρου της ΔΕΗ για να λειτουργεί η καταμέτρηση με τηλεμετρία, ακόμη και αν παραχωρήσουν οι παραγωγοί τις ADSL τους συνδέσεις. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή, να πληρώνει η ΔΕΗ με μηνιαίους λογαριασμούς «έναντι». Η τιμολόγηση θα γίνεται με έναν μέσο όρο 1.200kWh/εγκατεστημένο kW, δηλαδή για ένα 100kW Φ/Β η τιμολόγηση θα αφορά 10.000 kWh μηνιαίως ως έναντι (€4.500) με εκκαθάριση στο τετράμηνο. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και εφόσον προκύψουν στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα στατιστικά αυτά για να είναι πιο δίκαιος. Αυτό θα ξεκινήσει άμεσα, από τον μήνα Απρίλιο. Ο Σ.Π.Ε.Φ. ταχθήκαμε υπέρ αυτής της ρεαλιστικής και άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης, τουλάχιστον προσωρινά μέχρι να μπορεί να εφαρμοστεί μια αξιόπιστη πολιτική καταμέτρησης η οποία δεν επιβαρύνει το μηχανισμό της Δ.Ε.Η.

Για το δεύτερο θέμα, όπως εξήγησαν τα στελέχη του Σ.Π.Ε.Φ., αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεδομένου ότι αυτή η απαίτηση ποτέ δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Τα σχέδια αυτά αφορούν ως επί το πλείστον Φ/Β μονάδες των 20kW, τα οποία χρειάζονται λιγότερο από 800 τ.μ. για την εγκατάστασή τους. Η Δ.Ε.Η. απαιτεί για την τελική σύνδεση ενός Φ/Β έργου με το δίκτυο της, τη βεβαίωση του Ν.1512/85, έγγραφο που χορηγούν οι Πολεοδομίες. Με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.3734/2009, οι Πολεοδομίες θα δίνουν τη βεβαίωση αυτή με τη διαδικασία της θεώρησης εργασιών μικρής κλίμακας, «όπως προκύπτει από τις ισχύουσες διατάξεις και νομοθεσία». Ο Σ.Π.Ε.Φ. εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν ορίζει αρτιότητα και οικοδομησιμότητα για τη θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας, επομένως είναι λάθος αυτή η εκτίμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Σ.Π.Ε.Φ. δεσμεύτηκε να κάνει άμεσα συνάντηση με τη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (Δ.Ο.Κ.Κ.) του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να διευθετηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 09:55
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.