(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΠΕΦ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, μετά από πάρα πολύ κόπο και αγώνα, έχουν συνδεθεί ελάχιστα Φ/Β έργα με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Οι πρώτοι παραγωγοί μάλιστα σύστησαν τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με σκοπό σύσσωμοι να πολεμήσουν την αδιαφάνεια και την προκλητική κωλυσιεργία μιας μικρής αλλά πολιτικά ισχυρής συντεχνίας. Η παρούσα επιστολή του ΣΠΕΦ, η οποία υποστηρίζεται από τις 80 εταιρείες-μέλη του, θέλει να παραθέσει ντοκουμέντα για τα (μη) δρώμενα του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μέσω της ηγεσίας του μέχρι και σήμερα εν ενεργεία Υπουργού.

Το Ιούνιο του 2006, η σημερινή Κυβέρνηση ψήφισε το Ν.3468 ακολουθώντας την παγκόσμια τάση σχετικά με τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα, ως χώρα που πρώτη στον κόσμο εγκατέστησε φωτοβολταϊκή (Φ/Β) μονάδα στην Κύθνο το έτος 1982, εντυπωσιάζοντας τότε την κοινή γνώμη, εξήγγειλε ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β επενδύσεων, καθιστώντας την χώρα στο παγκόσμιο επίκεντρο της αντίστοιχης αγοράς.

Τρία χρόνια μετά από αυτή την δέσμευση της χώρας, της Κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού, αυτό που αποδείχθηκε ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνεχής άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ή καλύτερα Δημοσίων Έργων) στην υγιή ανάπτυξη μιας τέτοιας επιχειρηματικότητας. Η άρνηση αυτή μάλιστα υποστηρίζεται θερμώς από τον επίσημο Σύμβουλο της Κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας, την ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής & Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Για όλους εμάς τους απλούς σκεπτόμενους Έλληνες, η εξήγηση αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι άλλη παρά η καθυστέρηση των επενδύσεων αυτών προκειμένου να «περάσουν» οι έξι νέες λιγνιτικές μονάδες των 400MW έκαστη που έχει σκοπό να εγκαταστήσει αυτή η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το να γίνει περισσότερο δελεαστική η εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων στην χώρα μας και ίσως για να συνεχιστούν οι εισαγωγές ρεύματος από τις γείτονες χώρες. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ε.Ε. μας βάζει τεράστια πρόστιμα για το γεγονός ότι ξεπερνάμε τα δικαιώματα ρύπων που μας αντιστοιχούν ως χώρα. Μόνο πέρυσι η ΔΕΗ ζητήθηκε να πληρώσει περίπου €180 εκατομμύρια για το λόγο αυτό. Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη Φ/Β επενδύσεων θεωρείται ίσως η πιο δημοφιλής παγκοσμίως και θα μπορούσε να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας, ενισχύοντας την τοπική αγορά και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Χρησιμοποιώντας τις εμπλεκόμενες στη διαδικασία Υπηρεσίες του, το ΥΠΕΧΩΔΕ για τρία έτη και πλέον, δημιουργεί πρωτοφανή εμπόδια στις Φ/Β επενδύσεις, με γνώμονα πάντα απόψεις μη επιστημονικά και ουσιαστικά βάσιμες. Οι Υπηρεσίες αυτές ήταν μέχρι πρόσφατα οι Πολεοδομίες (δίνουν την έγκριση για την τελική σύνδεση των Φ/Β μονάδων με το δίκτυο της ΔΕΗ) και σήμερα οι Περιφέρειες (γνωμοδοτούν για τους περιβαλλοντικούς όρους όπου απαιτούνται). Πρόσφατα μάλιστα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια αυτή και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να απορριφθούν χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια Φ/Β μονάδων που εκκρεμεί η αδειοδότησή τους και έχουν κατατεθεί σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα. Τα επιχειρηματικά αυτά σχέδια έχουν κατατεθεί πριν από τουλάχιστον δύο έτη, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στην οποία υποχρεώνει (αναδρομικά) τα οικόπεδα εγκατάστασης να είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Η ΚΥΑ αυτή είναι μια δισέλιδη (!!) απόφαση, την οποία ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε πάνω από τρία (!!) χρόνια για να υπογράψει. Και αυτό συνέβη αμέσως μετά από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, όταν ο Πρωθυπουργός πήρε το αρνητικό μήνυμα από τις κάλπες, παρόλο που ο ΣΠΕΦ (όπως και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) είχε επανειλημμένως προσπαθήσει να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου στο παρελθόν για τις προκλητικές αυτές ενέργειες.

Για πλέον των τριών ετών, το μόνιμο εμπόδιο των Φ/Β εγκαταστάσεων ήταν οι Πολεοδομίες. Με πρόσχημα τα «νομικά κενά» που υπήρχαν στη διαδικασία (δεν υπήρχαν σαφείς όροι δόμησης με τους οποίους ο επενδυτής μπορούσε να θεωρήσει στην Πολεοδομία κάποια μορφής άδεια, ώστε βάσει του Ν.1512/85 να ηλεκτροδοτήσει το έργο), όλο αυτό τον καιρό καθυστέρησε σκοπίμως η εγκατάσταση των Φ/Β επενδύσεων. Αυτό φάνηκε προς στιγμή να ξεπερνιέται με την πρόσφατη υπογραφή της ΚΥΑ με αριθμό ΦΕΚ 344/20-07-2009 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εντονότατη πολιτική πίεση μέσω του Μεγάρου Μαξίμου. Για όλα αυτά συνυποβάλλεται σχετική αλληλογραφία που τεκμηριώνει τόσο τη γνώση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα, αποδεικνύοντας την προφανή και σκόπιμη κωλυσιεργία της υπογραφής της πρόσφατης ΚΥΑ. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η Ελλάδα είναι μια γραφειοκρατική χώρα, το να υπογραφεί μια δισέλιδη απόφαση από έναν Υπουργό σε τρία χρόνια, σίγουρα δεν είναι τέτοιο θέμα.

Για μια ακόμη φορά όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ βάζει νέες σκόπιμες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, μετά την υπογραφή της πρόσφατης ΚΥΑ  με ΦΕΚ 334/20-07-2009. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανεξαρτήτως ισχύος εφαρμόζονται τα κριτήρια των παρ. 2 του άρθρου 17 της υπ’ αριθμ. 49828/12.11.2008 κοινής υπουργικής απόφασης (έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, ΦΕΚ 2464/τ.Β΄/2008).

Ανατρέχοντας στην παράγραφο αυτή του ΦΕΚ 2464/2008, ορίζονται ζώνες αποκλεισμού για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή ζώνες στις οποίες πρέπει να αποκλείεται η εγκατάστασή τους. Το σκανδαλώδες είναι όμως ότι στο άρθρο 3 της ίδιας ΚΥΑ ορίζεται η έκταση εφαρμογής της, όπου σαφώς ορίζεται ότι δεν υπάγονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθμ.19500/2004 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1671 Β΄/11.11.2004). Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι και οι Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση του 0,5 MW (άρθρο 2 παρ. δ).

Με απλά λόγια, χιλιάδες Φ/Β επενδύσεις ισχύος μικρότερης του 0,5 MW είναι υποχρεωμένες πλέον να λάβουν μια επιπλέον κρίσιμη γνωμοδότηση (σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ) που αφορά το οικόπεδο εγκατάστασης και που πρέπει να είναι εκτός γης υψηλής παραγωγικότητας, όταν ξεκάθαρα η ρύθμιση αυτή αφορά τις Φ/Β μονάδες άνω των 0,5 MW. Καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΣΠΕΦ από υποψήφιους παραγωγούς οι οποίοι είχαν προνοήσει και είχαν γνωμάτευση από τις Υπηρεσίες ΝΕΧΩΠ των κατά τόπων Περιφερειών, οι οποίες έδιναν ομόφωνα την άδεια για να υλοποιηθεί σε συγκεκριμένα οικόπεδα Φ/Β μονάδες ακόμη και πάνω από 0,5 MW, έχουν σήμερα κολλήσει εκ νέου με πρόσχημα ότι «δεν αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το οικόπεδο είναι εκτός ζώνης υψηλής παραγωγικότητας» στις εν λόγω γνωμοδοτήσεις. Όσο για τους υπόλοιπους άτυχους παραγωγούς που θα ζητήσουν τώρα τις βεβαιώσεις αυτές, ακόμη και σε περιπτώσεις μονάδων που δεν υπάγονται στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ισχύος κάτω των 20kW), αυτό που μάθαμε είναι ότι δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός για τη γνωμοδότηση γαιών υψηλής παραγωγικότητας παρά μόνο σε περιπτώσεις που τα οικόπεδα βρίσκονται εκατέρωθεν των 600 μέτρων από το Εθνικό Δίκτυο! Με απλά λόγια, ήδη δημιουργήθηκε ένα νέο εμπόδιο για σχεδόν το σύνολο των Φ/Β επενδύσεων που εκκρεμούν.

Αυτά τα πρωτοφανή και προκλητικά γεγονότα συμβαίνουν σήμερα, δύο μήνες μετά την υπογραφή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 334/20-07-2009. Ο ΣΠΕΦ καταγγέλλει ανοιχτά την ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για έναν άνευ λόγου και προηγουμένου πόλεμου που έχει προκηρύξει εναντίον του κλάδου μας. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι Α.Π.Ε. από μόνες τους είναι η λύση στο πρόβλημα της ενέργειας. Έχουμε όμως δεσμευτεί ως χώρα έναντι του πρωτοκόλλου του Κυότο αλλά και έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας για τη μείωση των ρύπων που εκπέμπουμε. Η συγκεκριμένη ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ και του ΣΕΕΣ, έχοντας το ατιμώρητο που τους δίνει το πολιτικό μας σύστημα, παίρνουν αποφάσεις οι οποίες μας ζημιώνουν ανεπανόρθωτα ως χώρα, με σκοπό προφανώς να εξυπηρετηθούν κάποια άλλα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτό που ζητάει ο ΣΠΕΦ είναι να σταματήσει τώρα η αδιαφάνεια και να δεσμευτεί η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, όποια και αν είναι αυτή, ότι αφενός θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα, αφετέρου θα άρει όλα αυτά τα εμπόδια που σκοπίμως έχουν μπει στη διαδικασία. 

Το προσωρινό Δ.Σ. του ΣΠΕΦ

Δρ. Κώστας Δανιηλίδης

Δημήτρης Μαλαμούλης

Μιχάλης Δερπανόπουλος

Νίκος Σαβούρης

Πάνος Κιλίμης

Αντώνης Ρισάφης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 10:26
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.