(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Συνάντηση με ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ τμήμα Green Banking

Η συνάντηση του ΣΠΕΦ με την Διεύθυνση του Green Banking στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς εκτυλίχθηκε σε ένα εξαιρετικό κλίμα οδηγώντας σε σαφείς, έγκυρες και χρήσιμες διευκρινίσεις - πληροφορίες από πλευράς τράπεζας σχετικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης των επενδύσεων σε Φωτοβολταικά.  Από πλευράς ΣΠΕΦ συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Δανιηλίδης – Πρόεδρος, Στέλιος Λουμάκης – Μέλος Δ.Σ. και Μιχάλης Δερπανόπουλος – Μέλος Δ.Σ. 

Την Τράπεζα Πειραιώς εκπροσωπούσαν οι κ.κ. Έλενα Πριμικήρη – Υπεύθυνη Ανάπτυξης Green Banking, Δημήτρης Κερασιώτης – Sales Officer Διεύθυνσης Μικρών Επιχειρήσεων, Ιωάννης Πατουχέας – Διευθυντής Πωλήσεων της Διεύθυνσης Μικρών Επιχειρήσεων, Παναγιώτης Ματζαπετάκης – Ass. Manager Διεύθυνσης Μικρών Επιχειρήσεων.

Τα θέματα συζήτησης αφορούσαν κατ’ αρχήν επενδύσεις σε Φ/Β ισχύος μέχρι 150 kW αφού από εκεί και πάνω οι λύσεις είναι μάλλον αποκλειστικά tailor made. 

Ακολούθως διαβιβάζονται τα αναλυτικά πρακτικά 

·          ΣΠΕΦ: Εκχώρηση σύμβασης ΔΕΣΜΗΕ ως μόνη εμπράγματη εξασφάλιση για την παροχή μακροπρόθεσμου δανείου. Τι προβλέπεται στο μεσοδιάστημα από την εκταμίευση του δανείου μέχρι την έναρξη παραγωγής του Φ/Β όπου πρακτικά τότε αποκτά οικονομική αξία η σύμβαση ΔΕΣΜΗΕ;  Τι λειτουργεί εξασφαλιστικά στο διάστημα αυτό για την τράπεζα;  Στόχος είναι η αποφυγή προσημείωσης ακινήτου το οποίο μπορεί να μην υπάρχει ή να μην καλύπτει την αξία του δανείου επιφέροντας παράλληλα και σημαντικά έξοδα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο.   

 Τραπεζα: δεν απαιτείται καμία άλλη εξασφάλιση πέραν της εκχώρησης της σύμβασης του ΔΕΣΜΗΕ και τις προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων της εταιρείας.

 ·          ΣΠΕΦ: Οι προσωπικές εγγυήσεις στην περίπτωση επενδυτή που δεν έχει ακίνητη περιουσία γίνονται αποδεκτές συνοδευτικά με μόνη την εκχώρηση ΔΕΣΜΗΕ για την σύναψη του μακροπρόσθεσμου δανείου;  

 Τράπεζα: Γενικά γίνονται δεκτές.  Ωστόσο εξετάζονται και τα τυχόν δυσμενή στοιχεία που υπάρχουν για τον επενδυτή στο ιστορικό του.  

·          ΣΠΕΦ: Τώρα που οι συμβάσεις ΔΕΣΜΗΕ μετατρέπονται σε διάρκεια εξασφαλισμένης τιμής 20 ετών πρέπει τα μακροπρόθεσμα δάνεια των Φ/Β μονάδων να ρυθμιστούν σε τέτοιο μακρύ χρονικό ορίζοντα. 

 Τράπεζα: Εφ΄ όσον η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα της ΕΤΕΠ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που ο επενδυτής γλιτώνει την εισφορά στο επιτόκιο 0,6% για ατομικές ΟΕ και ΕΕ εταιρείες ο ορίζοντας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 χρόνια λόγω ΕΤΕΠ.  Αν η χρηματοδότηση δεν εντάχθηκε στο ανωτέρω πρόγραμμα τότε ο ορίζοντας μπορεί να είναι και ακόμη μακρύτερος αλλά με μάλλον αυξημένο επιτοκιακό κόστος. 

 ·          ΣΠΕΦ: Στην βάση ενός τοκοχρεωλυτικού μακροπρόθεσμου δανείου για την ανάπτυξη μιας Φ/Β μονάδας ποιο το εύρος χρόνου χάριτος στο οποίο καταβάλλονται μόνο οι τόκοι; 

 Τράπεζα: Έξι μήνες χρόνος χάριτος από εκταμίευση δανείου και τρεις μήνες για την πρώτη δόση από την στιγμή της ενεργοποίησης της σύνδεσης.

 ·          ΣΠΕΦ: Φ/Β μονάδες που δεν υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο μπορούν να δανειοδοτούνται μέχρι ποιου ποσοστού (π.χ. 75%);  

 Τράπεζα: η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 25% και κατά συνέπεια ο δανεισμός κατά μέγιστο να φθάνει το 75%. 

·          ΣΠΕΦ: Στην βάση σύναψης μακροπρόθεσμου δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο ποιο είναι το εύρος του spread που η τράπεζα ζητάει επιπλέον του euribor;

 Τράπεζα: euribor 3μήνου + 4.

 ·          ΣΠΕΦ: Συνεχίζουν να δίνονται μακροπρόθεσμα δάνεια για Φ/Β στην βάση euribor 1 μήνα + spread ή μόνο σε βάση euribor 3μήνου; (το euribor 1μήνα είναι συνήθως κατά 0,3 μικρότερο του euribor 3μήνου άρα υπάρχει διαφορά).

 Τράπεζα: η βάση πλέον για κυμαινόμενα δάνεια είναι το euribor 3μήνου.

  ·          ΣΠΕΦ: Για εταιρείες που έχουν θέσει σε λειτουργία ήδη κάποιες Φ/Β μονάδες για τις οποίες υπάρχει μακροπρόθεσμος δανεισμός 35% στα πλαίσια που ορίζει η υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το corporate guarantee για την περαιτέρω χρηματοδότηση τους;  

 Τράπεζα: τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται κατά περίπτωση. 

·         ΣΠΕΦ: Που μπορούν να αποτείνονται οι επενδυτές ανά την Ελλάδα για έγκυρη πληροφόρηση χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς;

 Τράπεζα: Κατ’ αρχήν στα καταστήματα της τράπεζας αλλά αν προκύψει περίπτωση που κάποιο κατάστημα δεν είναι καλά ενημερωμένο για τα εξειδικευμένα προγράμματα των Φ/Β τότε απευθείας στην Διεύθυνση του Green Banking στα κεντρικά.  Υπεύθυνη κα Πριμικήρη, Τηλ.: 210 3335499  Για τον ΣΠΕΦ Κώστας Δανιηλίδης – ΠρόεδροςΣτέλιος Λουμάκης – Μέλος Δ.Σ.Μιχάλης Δερπανόπουλος – Μέλος Δ.Σ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 10:30
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.