(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Ανακοίνωση με τις καθυστερήσεις πληρωμών Φ/Β παραγωγών από ΔΕΣΜΗΕ - 15/3/2011

Ανακοίνωση με τις καθυστερήσεις πληρωμών Φ/Β παραγωγών από ΔΕΣΜΗΕ - 15/3/2011

Όπως είναι γνωστό, ο ΔΕΣΜΗΕ τον μήνα Φεβρουάριο καθυστέρησε δραματικά τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ. Ο λόγος ήταν η υπερβολική αύξηση των παραγωγών σε σημείο τέτοιο, που η υπάρχουσα διαδικασία (τιμολόγηση από τον παραγωγό προς το ΔΕΣΜΗΕ) δεν μόρεσε να γίνει στο προβλεπόμενο 20ήμερο. Μάλιστα ακόμη και σήμερα, υπάρχει μεγάλη μερίδα παραγωγών που παρόλο που τιμολόγησαν αμέσως και έχουν τις σχετικές ενημερότητες εν ισχύ, εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι.

Ο ΔΕΣΜΗΕ κάλεσε τον ΣΠΕΦ να λάβει γνώση για το θέμα την Τρίτη 8/3/2011, όπου και εξηγήθηκε στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο πως το θέμα θα διογκώνεται όσο περνάει ο καιρός, μιας και ο αριθμός των παραγωγών αυξάνεται εκθετικά κάθε εβδομάδα. Η λύση του προβλήματος που προτάθηκε από τον Διευθυντή Λογιστηρίου του ΔΕΣΜΗΕ (κο Ζαρείφη), ήταν η αυτοτιμολόγηση, δηλαδή το να μην χρειάζεται να στείλουμε εμείς το χειρόγραφο τιμολόγιο, αλλά αυτό να το κάνει αυτομάτως ο ΔΕΣΜΗΕ, σε διαδικασία εφάμιλη της έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Σε αυτό υπήρξε μια σχετική αλληλογραφία με την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών & Τελωνειακών θεμάτων του Υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με το να επιτραπεί στον ΔΕΣΜΗΕ η δυνατότητα αυτή. Το Υπουργείο έδωσε δύο απαντήσεις σχετικά με το θέμα, η δεύτερη να αφορά σε λύση αυτοτιμολόγησης με «ιδιαίτερη σειρά κατά προμηθευτή», σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό νομοσχέδιο. Και οι δύο όμως επιστολές του Υπουργείο ελήφθησαν αρνητικές για τον ΔΕΣΜΗΕ, για ειδικούς τεχνικούς λόγους του συστήματος μηχανογράφησης. Κλήθηκε λοιπόν ο ΣΠΕΦ να παρέμβει στο Υπουργείο, για να βεθεί μια λύση στο θέμα της αυτοτιμολόγησης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέπμτη 10/3/2011 μεταξύ του Πρέδρου του ΣΠΕΦ και του κου Τζίμα, Διευθυντή Φορολογίας του Υπουργείου, ενημερωθήκαμε πως το θέμα είναι λυμένο για το Υπουργείο. Μάλιστα ο κος Τζίμας απόρρησε γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ δυσκολεύεται να εφαρμόσει τη λύση που πρότειναν (αυτοτιμολόγηση με ιδιαίτερη σειρά κατά προμηθευτή). Μετά λοιπόν από πρωτοβουλία του ΣΠΕΦ, προτάθηκε στον κο Τζίμα να μιλήσει απευθείας με τον Διευθυντή Λογιστηρίου του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε σε απευθείας διάλογο να λυθεί το θέμα.

Σήμερα έλαβε χώρα εκ νέου επικοινωνία με τον Οικονομικό Διευθυντή του ΔΕΣΜΗΕ, κο Μπότση, προκειμένου να ενημερωθούμε ως ΣΠΕΦ για το τι έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Ο κος Μπότσης εξήγησε στον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ πως μίλησαν οι κ.κ Ζαρείφης και Τζίμας, αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εφαρμόσει την λύση της αυτοτιμολόγησης. Μάλιστα, μου ζητήθηκε το να γίνει από κοινού συνάντηση με το Υπουργείο, προκειμένου να βοηθήσουμε ως ΣΠΕΦ στο να λυθεί το θέμα.

Σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε ποιά ακριβώς είναι η δυσκολία του ΔΕΣΜΗΕ στο να εφαρμόσει τη λύση της αυτοτιμολόγησης με ιδιαίτερη σειρά κατά προμηθευτή, όπως την ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και το Υπουργείο, καταλάβαμε πως είναι καθαρά θέμα εσωτερικής διαδικασίας του ΔΕΣΜΗΕ. Δηλαδή, πρέπει ο κάθε παραγωγός να αποδεχθεί-εξουσιοδοτήσει τον ΔΕΣΜΗΕ για κάτι τέτοιο, διαδικασία που ο ΔΕΣΜΗΕ την θεωρεί αποτρεπτική όσον αφορά την δυσκολία με το να επικοινωνήσουν με όλους τους παραγωγούς και να πάρουν την ανάλογη έγκριση. Ο Πρόεδρος τότε αντπρότεινε στον κο Μπότση, πως εφόσον το θέμα μπορεί να λυθεί απευθείας μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ-Παραγωγών, να μείνει εκεί και να μην ανακατευθεί άλλο το Υπουργείο. Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης πως όλοι οι παραγωγοί θα κάνουν ο,τι χρειάζεται προκειμένου να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν (εφάπαξ διαδικασία), προκειμένου να προβαίνουν στην αυτοτιμολόγηση κάθε μήνα. Μάλιστα, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί αυτό να είναι δύσκολο, μιας και όλοι οι παραγωγοί παίρνουν την εκκαθάριση μέσω του portal του ΔΕΣΜΗΕ, επομένως μπορούν να ενημερωθούν άπαντες εντός των επομένων ημερών. Σε αυτό συμφώνησε και ο κος Μπότσης.

Καταλήξαμε λοιπόν στα εξής:

1.    Τις επόμενες ημέρες ο ΔΕΣΜΗΕ θα επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να μας ανακοινώσουν το ποιά δικαιολογητικά θα απαιτηθούν από τον κάθε παραγωγό εφάπαξ, προκειμένου από εκεί και πέρα να μπορεί να αυτοτιμολογείται.
2.    Ο ΣΠΕΦ θα συνδράμει ώστε άπαντες οι παραγωγοί να αποδεχθούν τη νέα διαδικασία. Εξάλλου δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να θέλει να μην πληρώνεται στην ώρα του με το να μείνει με την παλιά διαδικασία τιμολόγησης.
3.    Αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ο ΔΕΣΜΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πληρωθούν άπαντες οι παραγωγοί μέχρι τις 31/3, χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Το Δ.Σ. θα παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις και θα ενημερώσει τα μέλη του μόλις έχουμε περισσότερα νέα.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 10:39
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.