(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Γενική Διεύθυνση Τράπεζας Κύπρου

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Γενική Διεύθυνση Τράπεζας Κύπρου


Στις 17/2/12 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 μμ πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση του Προεδρείου του ΣΠΕΦ με την Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας.  Ο ΣΠΕΦ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Σ. Λουμάκη – Πρόεδρο και Κ. Τσούμα – Ταμία, ενώ από πλευράς Τράπεζας Κύπρου συμμετείχαν οι κ.κ. Ι. Σειραδάκης – Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, Ν. Γρηγοράκης – Διευθυντής Πιστωτικού Κινδύνου καθώς και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.

Στην συνάντηση αναλύθηκαν από πλευράς ΣΠΕΦ όλα τα δομικά σημεία και οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ευρύτερα αλλά και του κλάδου των φωτοβολταϊκών ειδικότερα.  Συγκεκριμένα κατά θεματική ενότητα συζητήθηκαν:

 

    Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ως ραγδαία εξελισσόμενο τοπίο διεθνώς, οι παράμετροι που την καθορίζουν ποσοτικά, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και οι στρεβλώσεις της, η θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό τοπίο έως το 2020, η επιδότηση των ορυκτών καυσίμων εκτός ΟΤΣ, οι «κρυφές» οικονομικές ωφέλειες για το σύστημα από την λειτουργία των φωτοβολταϊκών λόγω σημαντικής σύμπτωσης της λειτουργικής αιχμής τους με την καμπύλη ζήτησης φορτίου του διαχειριστή και τέλος οι στρεβλώσεις του τέλους ΑΠΕ όπου κατά 60% κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα επιδοτώντας τα επιπλέον (μελέτη ΙΟΒΕ).

 

    Το εθνικό ενεργειακό μίγμα, η κομβική θέση των ΑΠΕ στο αναδυόμενο ενεργειακό τοπίο ως εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές που δεν απαιτούν λειτουργικά εισαγόμενες καύσιμες πρώτες ύλες, η κρισιμότητα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την χώρα, η ενεργειακή απεξάρτηση από το εξωτερικό, η επιδιωκόμενη εξωστρέφεια στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και οι απαιτούμενες διακρατικές συμφωνίες για την υλοποίηση του στο πλαίσιο μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., οι διασυνδέσεις και τα υπερ-δίκτυα μεταφοράς, τα έξυπνα δίκτυα ως εργαλείο διευκόλυνσης των διμερών ανταλλαγών ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση ως βασικός παράγων αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή  σε ποσοστά υψηλότερα του 40%.

 

    Η αδιαμφισβήτητη διαχρονικά αξία του ηλεκτρισμού ως υπέρτατου αγαθού του πολιτισμού μας, η ανωτερότητα του ως μορφή ενέργειας τόσο περιβαλλοντικά όσο και χρηστικά, η εξέλιξη της ζήτησης σε σχέση και με την πολύχρονη ύφεση, η δομική οικονομική ευστάθεια του συστήματος, οι αγκυλώσεις στην πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς και τα δραματικά πρόσφατα γεγονότα με τους προμηθευτές, ο νέος λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ Α.Ε., οι μηνιαίες πληρωμές των παραγωγών και η σύντομα αναμενόμενη επαναφορά στην ομαλότητα, η υγεία των δανείων για ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β μέσω εκχώρησης των συμβάσεων πώλησης ΛΑΓΗΕ (projectfinance) και η σημαίνουσα συνδρομή τους στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την ρευστότητα που του προσδίδουν, η ζητούμενη πιστωτική επέκταση ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη επίτευξη των εθνικών στόχων σε ΑΠΕ, η ανάπτυξη των επαγγελματικών Φ/Β ως εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης με σημαντική γεωγραφική διασπορά και φοροδοτική για το Κράτος ικανότητα και τέλος η μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής του κλάδου των επαγγελματιών ηλεκτροπαραγωγών.

 

Η Τράπεζα Κύπρου, βασικός αρωγός μέχρι σήμερα της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, παραμένει σταθερή στην στρατηγική της όσον αφορά την στήριξη των ΑΠΕ παρά το δυσμενές επενδυτικό κλίμα, συμμεριζόμενη απόλυτα την ανελαστικότητα των ενεργειακών επιλογών που επιβάλλουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η οικονομία αλλά και η κλιματική αλλαγή.  

Ο ΣΠΕΦ ευχαριστώντας θερμά για την γόνιμη αυτή συνάντηση, προσφέρθηκε ανά πάσα στιγμή να συνδράμει το πολύτιμο έργο της τράπεζας στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου ως επιστημονικού και επιχειρηματικού φορέα εκπροσώπησης των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β στην Ελλάδα.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Δεκεμβριου 2014 20:04
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.