(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Η λίστα θεμάτων που έθεσε ο ΣΠΕΦ για ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στην πρώτη επαφή με το νέο υπουργό

Πηγή: Energypress 12/1/21 (εδώ)

Επικοινωνία είχαν την Παρασκευή 8/1/21 το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.  Αντικείμενο της συζήτησης ήταν μια σειρά από θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ στον νέο Υπουργό και που προβληματίζουν την αγορά των ΑΠΕ και όχι μόνο. Σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου τα κομβικότερα από αυτά σταχυολογούνται ως εξής:

1. Η μόνιμη άμβλυνση των τιμών στις αγορές εξισορρόπησης, που εκτόξευσαν από 1/11/20 το κόστος για τους μη καθετοποιημένους Προμηθευτές, τον ΕΛΑΠΕ, τις ΑΠΕ και τους καταναλωτές.  Ενδεικτικά οι υπηρεσίες εξισορρόπησης με το Target Model από 1/11/20-3/1/21 (διάστημα δύο μηνών) κόστισαν 170 εκατ. ευρώ όταν τα προηγούμενα χρόνια κόστιζαν ~200 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται πως με το Target Model υφίσταται και πάλι χωριστός εκτός αγοράς μηχανισμός για επιπλέον Αποζημίωση Ευελιξίας των μονάδων φυσικού αερίου. 

2. Την ανάγκη απαλλαγής του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ από υποχρεώσεις εξισορρόπησης, αφού εκ του νόμου 4414/2016 τα έργα αυτά δεν φέρουν υποχρεώσεις εξισορρόπησης.

3. Θέσπιση ορίων ανοχής TOLRES στις Αποκλίσεις πριν την χρέωση κόστους εξισορρόπησης σε ΑΠΕ και χαρτοφυλάκια τους που φέρουν εκ του ν. 4414 υποχρεώσεις εξισορρόπησης.

4. Κατάργηση εγγυήσεων που καταβάλλει ο ΔΑΠΕΕΠ στην αγορά εξισορρόπησης για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με ΣΕΣΤ και ΣΠΗΕ που διαχειρίζεται.

5. Επαναφορά της απαρέγκλιτης μηνιαίας δημοσίευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ του δελτίου ΕΛΑΠΕ που οφείλει να καταρτίζει και να εκδίδει.

6. Αποτύπωση στο δελτίο ΕΛΑΠΕ του κόστους εξισορρόπησης για τις προβλέψεις του 2021. Ο ΔΑΠΕΕΠ επί του παρόντος το εμφανίζει εσφαλμένα μηδενικό τη στιγμή που αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ. ετησίως.

7. Δημοσίευση σε εβδομαδιαία βάση από τον ΔΑΠΕΕΠ στην ιστοσελίδα του του μοναδιαίου κόστους (ευρώ/MWh) εξισορρόπησης με το οποίο επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ χαρτοφυλάκια ΑΠΕ που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΠΕΦ το κόστος αυτό μεσοσταθμικά σωρευτικά κινείται περί τα 10 ευρώ/MWh. Μπορεί βεβαίως όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος το τελευταίο διάστημα να καταγράφεται σε επίπεδο εβδομάδας μια αποκλιμάκωση του στα 5-6 ευρώ/MWh λόγω και της ύφεσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, ωστόσο για προβλεπόμενη παραγωγή ΑΠΕ από έργα με ΣΠΗΕ-ΣΕΣΤ το 2021 στις λ.χ. 16 TWh, το ετήσιο κόστος ενδέχεται να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.  Όλα αυτά μάλιστα υπό την επιφύλαξη πως η αγορά εξισορρόπησης δεν θα εκτροχιαστεί και πάλι σε δυσθεώρητα ύψη.

8. Ανάληψη ευθύνης διενέργειας προβλέψεων παραγωγής ή συμμετοχής σε αυτές από τον ΔΑΠΕΕΠ του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ που διαχειρίζεται στην Προημερήσια αγορά και τις Ενδοημερήσιες. Σήμερα προβλέψεις διενεργεί αποκλειστικά ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος δεν έχει κίνητρο αλλά αντίθετα διαχειριζόμενος την Αγορά Εξισορρόπησης είναι αυτός που τελικά ποινολογεί τους Συμμετέχοντες με υποχρεώσεις εξισορρόπησης (φαινόμενο Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...).  

9. Ανανέωση της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/126440/2480 από 31/12/20 για διάθεση του 78% των εσόδων από τα δικαιώματα CO2 στον ΕΛΑΠΕ που όμως αφορά μόνο το 2020 και για το 2021. Ο απελθών υπουργός κ. Χατζηδάκης με τα διαρθρωτικά μέτρα του ν. 4759/2020 είχε ανακοινώσει πως αυτό το ποσοστό θα αφορά και τα επόμενα χρόνια. Οπότε οφείλει, αλλά και εκ των μεγεθών του ΕΛΑΠΕ απαιτείται, να επεκταθεί η ΥΑ και για το 2021. Αν αυτό δεν συμβεί άμεσα, τότε θα παρουσιαστεί στην πορεία του 2021 σημαντική αστοχία στην λογιστική εικόνα του δελτίου ΕΛΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος στο τελευταίο δελτίο του προϋπολογίζει τα δικαιώματα ρύπων που θα διατεθούν το 2021 στον ΕΛΑΠΕ ήδη στο 78%. Αν όμως η αιτούμενη ΥΑ δεν εκδοθεί άμεσα, τότε στον ΕΛΑΠΕ για το 2021 θα εισρέει μόλις το 65% των δικαιωμάτων.

10. Υπερημερίες πληρωμών ΑΠΕ. Σήμερα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι ολόκληροι οι μήνες παραγωγής Οκτ και Νοε 2020 ενώ ο Σεπτ-2020 έχει μόνο μερικώς εξοφληθεί.  Η εικόνα αυτήν δεν συνάδει με το προβλεπόμενο έλλειμμα των -83 εκατ. ευρώ που αναφέρει ο ΔΑΠΕΕΠ στο δελτίο ΕΛΑΠΕ για Ιανουάριο 2021 και με βάση το οποίο θα έπρεπε να οφειλόταν ληξιπρόθεσμος μισός μόνο μήνας.   

11. Άμεση εφαρμογή (λόγοι διαφάνειας αλλά και ουσίας) της ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/123573/3044 από 23/12/20, του άρθρου 1, παρ. 7, για «ανά 2μηνο δημοσίευση των στοιχείων των αιτήσεων που έχουν λάβει προσφορές σύνδεσης ή για τις οποίες διαπιστώθηκε αδυναμία σύνδεσης. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τον Υποσταθμό σύνδεσης ΥΤ/ΜΤ, τους Μετασχηματιστές σύνδεσης και τη γραμμή σύνδεσης. Στους καταλόγους σημειώνεται αν έχει υποβληθεί αίτημα επανεξέτασης, κατόπιν γνωστοποίησης αδυναμίας σύνδεσης». 

12. Οργάνωση και δομή νέων διαγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ με θέσπιση χωριστής κατηγορίας διαγωνισμών της για μικρά έργα Φ/Β λ.χ. έως 1 MW. 

13. Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ όπως υποσχέθηκε ο απελθών Υπουργός. 

Το προσεχές διάστημα τα θέματα θα εξειδικευτούν περαιτέρω από τον ΣΠΕΦ στη συνεργασία με τον νέο ΥΠΕΝ ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς των ΑΠΕ "in vivo" στοιχείο που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την μακροπρόθεσμη προοπτική των επενδύσεων και του υγιούς κλίματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιανουαριου 2021 20:32
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.