(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Πονοκέφαλος» για κάθε επενδυτή οι περικοπές της παραγωγής – Ο ΣΠΕΦ δημοσιεύει εκ νέου το σχετικό νομικό πλαίσιο - Αναλυτικά τι προβλέπει

 

Αναδημοσίευση από Energypress 20/6/23
 

Σε βασική ανησυχία για τους παραγωγούς ΑΠΕ αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο οι περικοπές παραγωγής, καθώς, πλέον τείνουν να γίνουν μια κρίσιμη παράμετρος στην «εξίσωση» της επένδυσης.  Ειδικότερα, παραγωγοί φωτοβολταϊκών, μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, όπως μεταφέρεται σχετικά στο energypress, μελετούν διεξοδικότερα και αναζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί περικοπών παραγωγής, στοιχείο που φαίνεται να έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό οδήγησε τον ΣΠΕΦ να δημοσιεύσει εκ νέου τα σχετικά άρθρα του νόμου που προβλέπουν το καθεστώς των περικοπών, ως αυτό ισχύει σήμερα. Αναλυτικότερα, ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΦ:

Αξιότιμα μέλη

Σε συνέχεια ερωτημάτων σας σας επαναπροωθούμε το προ 3μήνου ενημερωτικό μήνυμα μας σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας για τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ σε συνθήκες υπερδυναμικότητας και σε συνάφεια με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 2019/943.

http://www.spef.gr/index.php/el/nea/deltia-typou/item/936-ti-provlepei-i-nomothesia-gia-tis-ektaktes-perikopes-paragogis-ape-logo-yperdynamikotitas

Εν συντομία πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 3468 όπως ισχύει και το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις περικοπές του άρθρου 10 του νόμου 4951 σε νέες μονάδες, δηλαδή μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο για τις επιλέξιμες κάθε φορά προς αυτά μονάδες.  Επιγραμματικά:

Α.  Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο περικοπών του άρθρου 9 του ν. 3468 και σε συνάφεια με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, προτεραιότητα έγχυσης έχουν οι μονάδες που είχαν προτεραιότητα και λειτουργούσαν ήδη πριν τις 4 Ιουλίου 2019, που είναι η ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ευρωπαΐκής οδηγίας 2019/943, καθώς και οι μονάδες ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 400 kW που συνδέθηκαν και μετά την ημερομηνία αυτή.

Β. Σε ό,τι αφορά τις περικοπές του άρθρου 10 του ν. 4951 (λ.χ. για μόνιμη κατά 27% περικοπή στην μέγιστη ισχύ ενός Φ/Β σταθμού και που θα οδηγεί σε απώλεια παραγωγής έως 5% ετησίως), η εν λόγω διάταξη καταλαμβάνει περιοριστικά σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν λάβει ή λαμβάνουν οριστική προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, εξαιρουμένων των σταθμών που λειτουργούν ή έχουν υποβάλει ή θα υποβάλλουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4α του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή έχουν επιλεγεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 ή εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος είτε έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης είτε έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή.

Καταληκτικά σταθμοί ΑΠΕ που καταλαμβάνονται από το Α πλαίσιο περικοπών δεν αποκλείεται να καταλαμβάνονται και από το Β.

Υπενθυμίζεται επίσης πως σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 10 του νόμου 4414/2016, σταθμοί με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης καταλαμβάνονται από την ρύθμιση για μηδενική συνολική αποζημίωση τους ανά εγχεόμενη MWh για τις περιπτώσεις που η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς είναι μηδενική διαδοχικά για πάνω από 2 ώρες.  Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις περιπτώσεις περικοπών Α και Β που περιγράψαμε παραπάνω.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνιου 2023 21:58
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.