(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Ο Στ. Λουμάκης ομιλητής στο 1ο Greek-Turkish Energy Forum του ΙΕΝΕ στην Κωνσταντινούπολη

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης παρουσίασε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο του "1ου Greek-Turkish Energy Forum του ΙΕΝΕ" τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στην ανάπτυξη και λειτουργία των Φωτοβολταικών στη χώρα μας καθώς και αντάλλαξε απόψεις και εμπειρίες με τους φορείς της γείτονος χώρας για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των ΑΠΕ. Κορυφαία διαφορά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών αναδείχθηκε η εξέλιξη της ζήτησης που ενώ στην Ελλάδα είναι πτωτική τα τελευταία 15 χρόνια, στην Τουρκία σχεδόν διπλασιαστεί.
 
Επισυνάπτεται το PowerPoint της παρουσίασης του κ. Λουμάκη, 
 
Ακολουθεί ρεπορτάζ-αναδημοσίευση από το www.worldenergynews.gr για το συνέδριο.
 
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25 Απριλίου 2024, στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο ελληνοτουρκικό ενεργειακό φόρουμ. Το 1ο ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’ έφερε κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αλλά και συνολικά της ΝΑ Ευρώπης, ανώτατα διευθυντικά στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ελληνικού και τουρκικού ενεργειακού τομέα, καθώς και μια σειρά από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες.

Στόχος της διοργάνωσης του ΙΕΝΕ ήταν να αναδειχθεί η βαρύνουσα σημασία του ενεργειακού τομέα στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, στους τομείς αυτούς, η οικοδόμηση μίας «θετικής ατζέντας» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’ έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία ώστε να συμβάλει στο να αξιοποιηθούν οι προοπτικές συνεργασίας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται σε κοινά ενεργειακά έργα από τις αρχές του 21ου αιώνα. Έτσι, σήμερα οι δύο χώρες είναι εταίροι σε μία σειρά από στρατηγικούς ενεργειακούς τομείς, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ, η μεταφορά ηλεκτρισμού και οι ανταλλαγές ενέργειας. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια, λειτουργούν μεγάλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που διασχίζουν τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας στον Έβρο, ενώ έχουν αναπτυχθεί διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας στις αγορές των δύο αυτών προϊόντων. Παράλληλα, ανάμεσα στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των δύο χωρών – το EPİAŞ στην Κωνσταντινούπολη και το HENEX στην Αθήνα – επιδιώκεται η συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, και οι δύο χώρες επιδιώκουν και ήδη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ζητήματα της ενεργειακής ατζέντας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE), με έδρα την Αθήνα, αποτελεί έναν από τους σταθερούς υποστηρικτές μιας στενότερης ενεργειακής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς έχει επανειλημμένα προσκαλέσει Τούρκους επιχειρηματίες και ειδικούς του ενεργειακού κλάδου στις διάφορες εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και όχι μόνο, τα τελευταία 15 χρόνια περίπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και εισαγωγικά σχόλια από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή, ενώ, στη συνέχεια, τις δικές του εισαγωγικές παρατηρήσεις διατύπωσε ο Διευθύνων Εταίρος της τουρκικής ADG Anadolu Natural Gas Consultancy Trade ltd. και Ανώτερος Εταίρος του IENE στην Τουρκία, κ. Gokhan Yardim. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χρηστίδης, πρέσβης ε. τ. και πρώην Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας (ΜΔΓ) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), και ο Δρ. Halil Yurdakul Yigitgüden, ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ και Distinguished Fellow του IENE, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Επίσης, με λεπτομερή παρουσίαση μέσω διαδικτύου συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθ. Αθανάσιος Δαγούμας.

Στις αγορές ενέργειας και τα συστήματα ηλεκτρισμού των δύο χωρών ήταν αφιερωμένη η δεύτερη συνεδρία, με προεδρεύοντα τον Δρ. Halil Yurdakul Yigitgüden. Ο κ. Taha Meli Arvas, CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EPİAŞ), η κ.Έφη Μηλιώνη, Eπικεφαλής του Tμήματος Aνάλυσης Aγοράς της Elpedison (online), ο κ. Deniz Coşkun, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEİAŞ), και ο Δρ. Στέλιος Κρομλίδης, Διευθυντής του Τμήματος Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων του SEleNe CC (Southeast Electricity Network Coordination Center), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν, ως ομιλητές, στη συνεδρία, με παρουσιάσεις τους, ενώ ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια, προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, κ. Alparslan Bayraktar, και του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη. Και οι δύο Υπουργοί εξήραν την πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ να οργανώσει το πρώτο Ελληνο-Τουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ.

Οι αγορές φυσικού αερίου ήταν το θέμα της τρίτης συνεδρίας του 1ου ‘‘Greek – Turkish Energy Forum”, με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο ΔΕ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, κ. Χρήστο Δήμα, με συμπροεδρεύοντα τον κ. Gokhan Yardim. Ομιλητές ήταν ο Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Serkan Hotoglu, Μέλος ΔΣ και Γενικός Διευθυντής της OMV Türkiye και ο κ. Ahmet Polatkan, Επικεφαλής του Τομέα Εμπορίας της τουρκικής SOCAR. Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Οι ΑΠΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της επόμενης συνεδρίας, όπου προήδρευσε ο Δρ. Mustafa Tiris, Γενικός Διευθυντής της TDinamik Energy και Αντιπρόεδρος του DEİK Energy Council (Ενεργειακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο), και Εταίρος του ΙΕΝΕ. Ο Δρ. Ibrahim Erden, Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (TÜREB) και CEO της εταιρείας Renecore Energy, Türkiye, ο κ. Tolga Murat Özdemir, Πρόεδρος της Ένωσης της Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας (GENSED) της Τουρκίας, ο κ. Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προώθησης Επενδύσεων για τους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και των Υπηρεσιών της Enterprise Greece, και ο Πρόεδρος του ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Δρ. Στέλιος Λουμάκης, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη συνεδρία, συζητώντας, στη συνέχεια, για τις επενδυτικές προοπτικές των διαφόρων μορφών ΑΠΕ σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα και το υδρογόνο ήταν οι βασικές θεματικές της πέμπτης συνεδρίας της εκδήλωσης, υπό την προεδρία του κ. Κώστα Θεοφύλακτου, Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ. Συμμετείχαν, ως ομιλητές οι Δρ. Oguz Can, Πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Τουρκίας και CEO της εταιρείας Teksan, ο Δρ. Füsun Tut Haklıdır, Διευθυντής Γεωθερμικών Τεχνολογιών Έρευνας και Καινοτομίας του Ομίλου Zorlu Energy, ο κ. Νίκος Σοφιανός, Ενεργειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΕ και Μέλος ΔΕ του ΙΕΝΕ, ο Δρ. İskender Gokalp, εκ μέρους του Marmara Research Center, του κρατικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), και ο Δρ. Νικόλαος Κούκουζας, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ (online).

Οι εργασίες του 1ου “Greek – Turkish Energy Forum” ολοκληρώθηκαν με μια ανοιχτή συζήτηση για τη σφυρηλάτηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στην οποία προήδρευσαν ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, και ο Δρ. Mustafa Tiris, Αντιπρόεδρος του DEİK Energy Council. Ακολούθησε αποχαιρετιστήρια δεξίωση με τη συμμετοχή των ομιλητών και του κοινού.

Χορηγοί στο 1ο ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’, που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, ήταν το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EPİAŞ), ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) της Ελλάδας, και η Enterprise Greece, ενώ Υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Maxxen και Tdinamik. Υπεύθυνη για την επί τόπου οργάνωση της εκδήλωσης ήταν η Solis Hub. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το ενεργειακό portal Energia.Gr. 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλιου 2024 07:35
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.