(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Νέα του ΣΠΕΦ

  • 1
  • 2

Πρόσφατα (404)

Εδώ θα βρείτε τα πιο πρόσφατα νέα του ΣΠΕΦ.


 

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ ομιλητής στην ημερίδα του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ Νέο

 

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης θα συμμετέχει ως ομιλητής σε ημερίδα του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στο κτήριο του ΟΤΕ Academy στο Μαρούσι. Το πάνελ συμμετοχής του κ. Λουμάκη έχει θεματική  "Ο ρόλος των ΑΠΕ στην διαμόρφωση των τιμών Χονδρεμπορικής – Η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς και το αποτέλεσμα στις τελικές τιμές καταναλωτή μέσω της διαδικασίας του ανταγωνισμού – σύζευξη των αγορών ενέργειας (market coupling)".

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της ημερίδας στο link:

https://www.iene.eu/articlefiles/inline/preliminary%20programme%2008.04.24%202.pdf

Δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες για την ημερίδα στο link"

https://www.iene.eu/el/congress/67/synedrio-iene-ape-kai-energiaki-apodotikotita

Ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης στο 5# Power & Gas Forum για τις περικοπές ΑΠΕ λόγω υπερπαραγωγής

 

Το ΕΧΕ οφείλει να βελτιώσει τις προβλέψεις της ζήτησης στην Προημερήσια αγορά, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το φυσικό φρένο της αγοράς, που δεν είναι άλλο από τις μηδενικές τιμές αγοράς. Το φούσκωμα της ζήτησης πλασματικά στην DAM έως και 50% μόνο και μόνο για να κρατηθεί η ΤΕΑ κατά κάποια δεκαδικά πάνω από το μηδέν και έτσι να μην μηδενίζονται οι πληρωμές στα έργα με ΣΕΔΠ, αναστέλλει το φρένο της αγοράς και κάνει τις περικοπές στα έργα αυτά, που είναι ούτως ή άλλως πάνω από 400kW σε ισχύ οπότε και δεν έχουν προτεραιότητα έγχυσης, να δείχνουν δραματικότερες από ότι είναι. Με άλλα λόγια, αν δεν πρόκειται ένα έργο με ΣΕΔΠ να πληρωθεί, του είναι αδιάφορο και αν θα περικοπεί η παραγωγή του τις ώρες εκείνες.
 
Δείτε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του κ. Λουμάκη εδώ:

Ο Στέλιος Λουμάκης ομιλητής στο #5 Power & Gas Forum του Energypress

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης θα συμμετέχει ως ομιλητής στο #5 Power & Gas Forum του Energypress που θα λάβει χώρα στην Αθήνα 28-29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.
 
Η ομιλία του κ. Λουμάκη αφορά στην 15η Ενότητα με θεματική
"Το νέο τοπίο στις ΑΠΕ – Περικοπές και περιορισμοί, συμμετοχή στις χρηματιστηριακές αγορές, διμερή συμβόλαια"
και θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου και ώρα 16:15 - 17:00μμ.
 
Δείτε στο παρακάτω link ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου.
https://powergassupplyforum.gr/forum-program/

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ ομιλητής στο διεθνές συνέδριο RENPOWER GREECE

 

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης θα παραστεί ομιλητής στο διεθνές συνέδριο RENPOWER GREECE που θα διεξαχθεί στη Αθήνα στις 21 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.  Επισυνάπτονται οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένοι ομιλητές καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για όποιον επιθυμεί να εγγραφεί για να το παρακολουθήσει.

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε πληροφορίες  

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ ομιλητής στο Helexpo Dialogues Forum της Διεθνούς Έκθεσης Renewable EnergyTech

 

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης θα συμμετέχει ως ομιλητής την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 11:50 πμ έως 12:35 μμ σε πάνελ με θεματική "Αναζητώντας ηλεκτρικό χώρο για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ: δίκτυα, περικοπές, αποθήκευση, ανταγωνιστικές διαδικασίες". Το 3μερο FORUM για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Κυκλική Οικονομία, τη Βιομάζα και τα Βιοαπόβλητα διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από την Helexpo μεταξύ 7-9 Μαρτίου και συνοδεύει την διεθνή έκθεση Renewable EnergyTech για την πράσινη και έξυπνη ενέργεια.   
 
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του FORUM εδώ:
 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Έκθεσης εδώ:

Συμφωνία-πλαίσιο ΣΠΕΦ - FORENA για σταθερή τιμή 72 ευρώ/MWh στην 2ετή αναστολή συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ στα πλαίσια του ν. 5037

      

Σε συνέχεια θέσης σε λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΑΠΕΕΠ ενεργοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες η δυνατότητα για έως διετή αναστολή των συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης για όσα έργα ΑΠΕ έχουν ηλεκτριστεί ή λάβει άδεια λειτουργίας μετά τις 29/3/23 και έχουν συνάψει έως 31/12/23 σύμβαση ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ με τον Διαχειριστή.  Στα πλαίσια του άρθρου 112, παρ. 2 του ν. 5037/2023, με τη δυνατότητα αναστολής αυτή τα επιλέξιμα προς τούτο έργα δύνανται να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ή να συνάψουν PPA με τιμή αποζημίωσης υψηλότερη από την Τιμή Αναφοράς που απολαμβάνουν με την τρέχουσα σύμβαση τους με ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς αυτή να καταργείται. Επιπρόσθετα, η περίοδος αναστολής δεν προσμετράται στην εκτέλεση της ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ τους, οπότε αυτές παρατείνονται σε διάρκεια για ολόκληρο το διάστημα της αναστολής.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξη Λουμάκη: Πως θα επιβιώσουν οι μικρότεροι παίκτες στις ΑΠΕ

Παρά τα πλεονεκτήματα των μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων, και οι μικροί παραγωγοί μπορούν να μείνουν στο προσκήνιο της ελληνικής αγοράς «πράσινης» ενέργειας, αν εντάξουν στο στρατηγικό τους πλάνο την αποθήκευση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, δρ Στέλιος Λουμάκης, μιλώντας στο powergame.gr. Ωστόσο, ως αντίβαρο φαίνεται πως λειτουργεί το ότι το υψηλό της κόστος την καθιστά υπό προϋποθέσεις "απαγορευτική". Στο τέλος της ημέρας, όπως τονίζει εδώ και καιρό ο κ. Λουμάκης, η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ συνδέεται με τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και τις δυνατότητες κερδοφόρων εξαγωγών ρεύματος.
 
Διαβάστε στο link εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιου Λουμάκη στο Powergame.gr του ομίλου Παραπολιτικά και την δημοσιογράφο Ιωάννα Κωσταδήμα. 
 

Στο διοικητικό Εφετείο η ακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου

 

Πηγή: Energypress 2/1/24 

Κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι πρώτες προσφυγές - αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο κατά του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοτοβολταϊκά έως 400 kW στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου. 

Οι προσφυγές για την ακύρωση του διαγωνισμού στρέφονται πλέον και απευθείας κατά του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του δικτύου, πέραν δηλαδή της ΡΑΑΕΥ που αν και  επέβαλε στο Διαχειριστή πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για παράβαση από πλευράς του διατάξεων του Νόμου και του Κώδικα, εντούτοις απέφυγε στην Ε-132/2023 Απόφασή της να προβεί σε οιαδήποτε ετυμηγορία για την τύχη του διαγωνισμού, δηλαδή για το αν ακυρώνεται ή όχι.  

Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος διαγωνισμός για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου που είχε διενεργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 21/10/22 με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, είχε από τις επόμενες κιόλας ημέρες προσβληθεί με Καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ, στα πλαίσια των εποπτικών καθηκόντων της σύμφωνα με τον ν. 4001, από πλειάδα επενδυτών για λόγους τεχνικών προβλημάτων, κολλημάτων και καταρρεύσεων της ψηφιακής πλατφόρμας του διαχειριστή πάνω στην οποία διενεργήθηκε και που τα προβλήματα της δεν επέτρεψαν σε μεγάλο πλήθος επενδυτών να ολοκληρώσουν έγκαιρα την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό (ΑΑ) καταχώρησης, την ώρα που άλλοι, μη αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, πέρασαν μπροστά και προκρίθηκαν λαμβάνοντας τον πολυπόθητο ΑΑ εντός της δημοπρατούμενης ποσότητας ΜW.

Η ΡΑΑΕΥ σε συνέχεια των καταγγελιών με αποφάσεις της διέταξε προσωρινά μέτρα παγώματος κάθε ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στην εξέταση όσων αιτημάτων έλαβαν ΑΑ στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, ενώ ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης στα πλαίσια του άρθρου 34, του ν. 4001 που τις υποβλήθηκαν με τις προαναφερθείσες Καταγγελίες, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί κατόπιν ενδελεχέστερης και σε βάθος τεχνικής εξέτασης των επίδικων διαγωνισμών Πελοποννήσου και Κρήτης και με χρήση υπηρεσιών εξωτερικού εξειδικευμένου συνεργάτη της - πραγματογνώμονα. 

Η έκθεση και το πόρισμα του πραγματογνώμονα όπως είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, είχε σειρά παρατηρήσεων και ευρημάτων, ενώ ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η καταδικαστική Ε-132/2023 απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ κατά του διαχειριστή.  Εν τούτοις, η έλλειψη ετυμηγορίας στην απόφαση της Αρχής ως προς την ακύρωση ή μη των διαγωνισμών δημιούργησε νέα διελκυστίνδα, με τους αποκλεισμένους επενδυτές ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές στην ΡΑΑΕΥ για την συμπλήρωση της Απόφασής της και στον αντίποδα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αρχές Νοεμβρίου να απαντά εγγράφως σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων, πως θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Την όξυνση που προκλήθηκε με την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Βουλή, ακολούθησε η κατάθεση μηνύσεων από πλευράς αποκλεισμένων επενδυτών της Πελοποννήσου κατά υψηλόβαθμων στελεχών του διαχειριστή για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την μη τήρηση των συνθηκών διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης των συμμετεχόντων στον επίδικο διαγωνισμό στον δημοπρατούμενο ηλεκτρικό χώρο καθώς και της επιμέλειας που όφειλε να διέπει συνολικά την στάση του διαχειριστή.  Η Εισαγγελία με ρυθμούς εξπρές ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε την προανάκριση, καλώντας προς εξέταση τους μάρτυρες. 

Τελευταίο κομμάτι του παζλ των μέχρι σήμερα δικαστικών εξελίξεων, αποτελεί η κατάθεση και προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης κατά του διαγωνισμού της Πελοποννήσου στο Διοικητικό Εφετείο, αφού η ΡΑΑΕΥ δεν ανταποκρίθηκε εντός της προθεσμίας των 90 ημερών στις ενδικοφανείς προσφυγές που τις κατατέθηκαν αμέσως μετά την δημοσίευση της Ε-132/2023 απόφασής της. 

Η συνέχεια όπως είναι φυσικό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι συμμετέχοντες στον επίμαχο διαγωνισμό της Πελοποννήσου ήταν περί τους 1,240 εκ των οποίων η δημοπρατούμενη κύρια ποσόστωση των 86 MW έφθανε για να υλοποιήσουν έργο μόλις το 1/6 εξ’ αυτών. 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.