(210) 6854035

 • Δημοφιλή ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

 • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

 • 1
 • 2

Δημοφιλή

 • Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις έκτακτες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ λόγω υπερδυναμικότητας

   

  Σε συνέχεια ερωτήσεων παραγωγών ΑΠΕ για το ενδεχόμενο έκτακτων περικοπών εγχύσεων των μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές λόγω συνθηκών υπερπαραγωγής σε σχέση με την ζήτηση, παρουσιάζουμε παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του ν. 3468 για το θέμα, το οποίο και επισυνάπτουμε στο τέλος ολόκληρο.

  Περαιτέρω εστιάζοντας στα επίμαχα σημεία του άρθρου 9. προβλέπεται:

  "Β. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο αρμόδιος ∆ιαχειριστής του Συστήματος ή του ∆ικτύου υποχρεούται, κατά την κατανομή του Φορτίου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του Συστήματος ή του ∆ικτύου, να δίνει προτεραιότητα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται με το Σύστημα ή το ∆ίκτυο, εκτός από το ∆ίκτυο των Μη ∆ιασυνδεδεμένων Νησιών και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για:
  α) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 400kW"
   
  «…σταθμούς παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εμπίπτουν στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σταθμών που αυξάνουν την εγκατεστημένη ή τη μέγιστη ισχύ παραγωγής χωρίς να προσθέτουν νέα μονάδα παραγωγής,».
   
  Εν προκειμένω ο Κανονισμός 2019/943 της ΕΕ προβλέπει:
   
  "6. Με την επιφύλαξη των συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από την 4η Ιουλίου 2019, οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από την 4η Ιουλίου 2019 και, εφόσον έχουν τεθεί σε λειτουργία, έχουν κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 5 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ ή του άρθρου 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20) εξακολουθούν να κατανέμονται κατά προτεραιότητα. Η κατανομή κατά προτεραιότητα παύει να εφαρμόζεται στις εν λόγω εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από την ημερομηνία κατά την οποία η εγκατάσταση ηλε­κτροπαραγωγής υφίσταται σημαντικές τροποποιήσεις, γεγονός που θεωρείται ότι συμβαίνει τουλάχιστον όταν απαιτείται νέα συμφωνία σύνδεσης ή όταν αυξάνεται η ισχύς παραγωγής της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής"
   
  Τα ανωτέρω αφορούν τις περιπτώσεις εκτάκτων περικοπών ΑΠΕ και όχι την θεσμοθετηθείσα με το άρθρο 10, του ν. 4951/2022 δυνατότητα ενεργού διαχείρισης των εγχύσεων μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές μεταξύ άλλων και την μόνιμη μείωση της παραγωγής όσων συνδέθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2023, αλλά και υπό τις υπόλοιπες ειδικότερες προϋποθέσεις του άρθρου αυτού.

  Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο 9, του ν. 3468, όπως ισχύει.

  Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε το άρθρο 

  01 Απριλιου 2023
 • Με ενεργειακό άρωμα η προεκλογική εκδήλωση της Όλιας Νικολοπούλου, συζύγου του Στ. Λουμάκη, υποψήφιας με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

   

  Πηγή: Energypress 12/5/23 (εδώ)

  Η Όλια (Ολυμπία) Νικολοπούλου που στην ενεργειακή πιάτσα είναι γνωστή και ως "η φωτοβολταϊκή" δικηγόρος, κατεβαίνει ως υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Χθες πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση, η οποία είχε δυναμική και πλήθος κόσμου, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ του energypress. 

  Πέραν της μαχόμενης δικηγορίας, των ενεργειακών, του ΣΠΕΦ και του κ. Λουμάκη (που είναι ο σύζυγός της) και την πρωτογνωρίσαμε πριν περίπου μια δωδεκαετία, η κα Νικολοπούλου είναι προσφιλής στο ευρύ κοινό και μέσω της συνεχούς παρουσίας της τα τελευταία 8 χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα" με το Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΙ, ως ειδική επιστημονική συνεργάτης. Όπως θα δείτε στο φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή της εκδήλωση, το παρών έδωσαν στελέχη από ποικίλους χώρους της οικονομίας περιλαμβανομένου φυσικά του ενεργειακού και μάλιστα όχι μόνο των φωτοβολταϊκών. 

  Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην κα Νικολοπούλου, αφού η εκλογή της στα βουλευτικά έδρανα έχει, κατά τεκμήριο, να προσφέρει πολλά στον ενεργειακό τομέα, στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται για τα καλά σε φάση μετάβασης στις ανανεώσιμες.

   

   
  13 Μαιου 2023
 • Το τέλος επιτηδεύματος, η υποψηφιότητα Νικολoπούλου και η ψήφος εμπιστοσύνης του Άδωνη Γεωργιάδη

  Η "φωτοβολταϊκή" δικηγόρος Όλια Νικολοπούλου όπως γνωρίζουμε κατεβαίνει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαίου ως υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο βόρειο τομέα Αθήνας.  Στη σημερινή της παρουσία στην εκπομπή «Καλημέρα» με το Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έλαβε την «ψήφο εμπιστοσύνης» του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την μακρά πορεία και τους αγώνες της ως μαχόμενη δικηγόρος στο πλευρό επαγγελματιών και επιχειρήσεων σχετικά με το ιδιωτικό χρέος και όχι μόνο.

  Κατά τα λοιπά σημειώνουμε την δέσμευση για την επί τέλους κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στην νέα κυβερνητική θητεία.  Οι φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής που όπως είναι γνωστό έχουν μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής λόγω των πωλήσεων της παραγωγής τους στον Διαχειριστή ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) ή/και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι τα μάλα αδικημένες από το οριζόντιο αυτό χαράτσι 12 χρόνια τώρα, που επιπλέον το καταβάλλουν όχι μόνο για την έδρα αλλά και για όλα τα υποκαταστήματα (πάρκα) τους.

  23 Απριλιου 2023
 • EPSILON7: Αφιέρωμα Ενέργεια και Πράσινη Μετάβαση

   

  Ο Προέδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) Δρ. Στέλιος Λουμάκης κάνει λόγο για μια σειρά από προκλήσεις που θέτει ενώπιον της Πολιτείας, ο στόχος που έχει θέσει η χώρα μας το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καλύπτουν το 80% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, από το 46,7 που έφτασαν το 2022. Αναφερόμενος στην ανάγκη αποφυγής δημιουργίας ολιγοπωλίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζει πως «η θέσπιση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επανειλημμένα από το Κράτος εκτάκτων εισφορών στα απροσδόκητα κέρδη τους αλλά και πλαφόν εσόδων ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο πως η απορρύθμιση και ο «ανταγωνισμός» σε ρηχές αγορές όπως η ελληνική δεν λειτουργούν, οπότε και δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από τη συγκέντρωση του χώρου.

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Λουμάκη καθώς και το ειδικό αφιέρωμα στο συνημμένο αρχείο.

  Κάντε κλίκ εδώ για να το δείτε 

  03 Ιουνιου 2023
 • Ο Στ. Λουμάκης ομιλητής στο 14th Southeast Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ

   

  Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης συμμετέχει ως ομιλητής στο 14ο Southeast Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 25 & 26 Μαίου 2023.  Εν προκειμένω, η ομιλία του κ. Λουμάκη σύμφωνα με το πρόγραμμα αφορά την Παρασκευή 26 Μαίου στο πάνελ με θεματική "Key Issues in Regional Energy Transition – Power Generation, Decarbonisation, RES and Energy Efficiency".     

  Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου πατήστε εδώ

  Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

  19 Μαιου 2023
 • Ο Στέλιος Λουμάκης στο ACTION 24 για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης

  10 Απριλιου 2023
 • Βίντεο και φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο ENERGYEAR Greece 2023

   

  Δείτε στο link παρακάτω το βίντεο της συζήτησης στο πάνελ "What regulations do we need in Greece to accelerate the achievement of RES projects"  με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιο Λουμάκη, στο συνέδριο ENERGYEAR Greece 2023 που διεξήχθη στην Αθήνα στις 24/5/23: 
   
  Δείτε εδώ τα βίντεο από πάνελ του συνεδρίου στα ελληνικά:
   
  Δείτε εδώ τα βίντεο από τα ξενόγλωσσα πάνελ του συνεδρίου:
   
  Δείτε εδώ πλήρες φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο:
  31 Μαιου 2023
 • Dr. Stelios Loumakis participates as Moderator to Energyear Greece 2023 International Conference
   
   
   
  Dr. Stelios Loumakis is participating and will moderate the "Regulation panel" at this highly esteemed international conference that will take place in Athens on 24th of May 2023 at Wyndham Grand Athens. The subject of this panel discussion will seek "What regulations do we need in Greece to accelerate the achievement of renewable projects?". 
   
  See full details of Energyear here
  See full details and programm for Energyear Greece 2023 here
   
  17 Μαιου 2023
 • Ζυμώσεις για λύση στο αδιέξοδο του προβληματικού διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου – Πρόταση για χορήγηση όρων σύνδεσης σε όλους

   

  Αναδημοσίευση από Energypress 29/6/23

  Σε αδιέξοδο παραμένει το θέμα του προβληματικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο ο ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων (έως 400 Κιλοβάτ) στην κορεσμένη Πελοπόννησο. Ως γνωστόν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές δεν κατάφεραν ποτέ να συνδεθούν με την πλατφόρμα, ενώ και από εκίνους που συνδέθηκαν πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταθέσει ενστάσεις μετά την απόρριψή τους. Μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη ΡΑΕ, ο Ρυθμιστής έχει επιβάλει το σταμάτημα της διαδικασίας απόδοσης όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ταυτόχρονα έχει αναθέσει τη διερεύνηση των καταγγελιών.

  29 Ιουνιου 2023 Διαβάστε περισσότερα...
 • Πονοκέφαλος» για κάθε επενδυτή οι περικοπές της παραγωγής – Ο ΣΠΕΦ δημοσιεύει εκ νέου το σχετικό νομικό πλαίσιο - Αναλυτικά τι προβλέπει

   

  Αναδημοσίευση από Energypress 20/6/23
   

  Σε βασική ανησυχία για τους παραγωγούς ΑΠΕ αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο οι περικοπές παραγωγής, καθώς, πλέον τείνουν να γίνουν μια κρίσιμη παράμετρος στην «εξίσωση» της επένδυσης.  Ειδικότερα, παραγωγοί φωτοβολταϊκών, μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, όπως μεταφέρεται σχετικά στο energypress, μελετούν διεξοδικότερα και αναζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί περικοπών παραγωγής, στοιχείο που φαίνεται να έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό οδήγησε τον ΣΠΕΦ να δημοσιεύσει εκ νέου τα σχετικά άρθρα του νόμου που προβλέπουν το καθεστώς των περικοπών, ως αυτό ισχύει σήμερα. Αναλυτικότερα, ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΦ:

  Αξιότιμα μέλη

  Σε συνέχεια ερωτημάτων σας σας επαναπροωθούμε το προ 3μήνου ενημερωτικό μήνυμα μας σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας για τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ σε συνθήκες υπερδυναμικότητας και σε συνάφεια με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 2019/943.

  http://www.spef.gr/index.php/el/nea/deltia-typou/item/936-ti-provlepei-i-nomothesia-gia-tis-ektaktes-perikopes-paragogis-ape-logo-yperdynamikotitas

  Εν συντομία πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 3468 όπως ισχύει και το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις περικοπές του άρθρου 10 του νόμου 4951 σε νέες μονάδες, δηλαδή μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο για τις επιλέξιμες κάθε φορά προς αυτά μονάδες.  Επιγραμματικά:

  Α.  Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο περικοπών του άρθρου 9 του ν. 3468 και σε συνάφεια με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, προτεραιότητα έγχυσης έχουν οι μονάδες που είχαν προτεραιότητα και λειτουργούσαν ήδη πριν τις 4 Ιουλίου 2019, που είναι η ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ευρωπαΐκής οδηγίας 2019/943, καθώς και οι μονάδες ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 400 kW που συνδέθηκαν και μετά την ημερομηνία αυτή.

  Β. Σε ό,τι αφορά τις περικοπές του άρθρου 10 του ν. 4951 (λ.χ. για μόνιμη κατά 27% περικοπή στην μέγιστη ισχύ ενός Φ/Β σταθμού και που θα οδηγεί σε απώλεια παραγωγής έως 5% ετησίως), η εν λόγω διάταξη καταλαμβάνει περιοριστικά σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν λάβει ή λαμβάνουν οριστική προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, εξαιρουμένων των σταθμών που λειτουργούν ή έχουν υποβάλει ή θα υποβάλλουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4α του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή έχουν επιλεγεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 ή εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος είτε έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης είτε έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή.

  Καταληκτικά σταθμοί ΑΠΕ που καταλαμβάνονται από το Α πλαίσιο περικοπών δεν αποκλείεται να καταλαμβάνονται και από το Β.

  Υπενθυμίζεται επίσης πως σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 10 του νόμου 4414/2016, σταθμοί με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης καταλαμβάνονται από την ρύθμιση για μηδενική συνολική αποζημίωση τους ανά εγχεόμενη MWh για τις περιπτώσεις που η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς είναι μηδενική διαδοχικά για πάνω από 2 ώρες.  Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις περιπτώσεις περικοπών Α και Β που περιγράψαμε παραπάνω.

   
  22 Ιουνιου 2023

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.