(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για Πανελλαδικό κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε περισσότερα..

Τον κίνδυνο να μείνουν "εκτός παιχνιδιού" οι νέες μικρομεσαίες φωτοβολταϊκές επενδύσεις επισημαίνουν στο ΥΠΕΝ οι παραγωγοί

Την ατζέντα της συζήτησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς τις προοπτικές των νέων μικρομεσαίων επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά τροφοδοτεί η εγρήγορση αλλά και οι βλέψεις των εγχώριων παικτών να παραμείνουν στον χώρο.  Σύμφωνα με κύκλους του ΣΠΕΦ που μίλησαν στο energypress, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τον τελευταίο χρόνο στις αιτήσεις που κατατίθενται στην ΡΑΕ για άδειες παραγωγής από μεγάλα -σχεδόν αποκλειστικά- χαρτοφυλάκια προβληματίζει το υπόλοιπο εγχώριο επενδυτικό κοινό.

 

Όπως σε σχετικά ρεπορτάζ έχουμε παρουσιάσει, οι νέες αιτήσεις αδειών παραγωγής που κατατίθενται στην ΡΑΕ και που αθροίζουν αρκετά γιγαβάτ Φ/Β έργων, πράγματι αφορούν ως επί των πλείστον πολύ μεγάλες μονάδες εγκατεστημένης ισχύος άνω των 10 MW κάθε μία.  Αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι που προβληματίζει τους μικρομεσαίους επενδυτές, οι οποίοι και θεωρούν πως όταν τα έργα αυτά ωριμάσουν αδειολογικά και κατέλθουν στους διαγωνισμούς προς εξασφάλιση Τιμής Αναφοράς (ΤΑ), θα είναι αδύνατο να τα ανταγωνιστούν στην ενιαία κατηγορία που πλέον μόνο υφίσταται, τόσο λόγω οικονομιών κλίμακας όσο και οικονομικής δύναμης των φορέων τους. 

Η απλοποίηση μάλιστα της αδειοδοτικής διαδικασίας έως και η απάλειψη των αδειών παραγωγής για τα έργα αυτά επιτείνουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες.  Εκτιμάται έτσι πως η αγορά των φωτοβολταϊκών στο δρόμο προς τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030, θα αποτελέσει μια κλειστή αγορά πολύ μεγάλων - και μόνο - επενδύσεων, μακριά από ένα πιο ισορροπημένο μίγμα που θα άρμοζε περισσότερο στις ανάγκες μιας διεσπαρμένης οικονομικά και κοινωνικά αγοράς ενέργειας, υποστηρίζουν κύκλοι των παραγωγών. 

Τις ανησυχίες μάλιστα αυτές, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουμάκη, πρόεδρο του ΣΠΕΦ που μίλησε στο energypress για το θέμα, συμμερίζεται και η συντριπτική μερίδα των εγκαταστατών-μηχανικών και εργοληπτών του χώρου, οι οποίοι και αισθάνονται πως αν η αγορά περιοριστεί στα πολύ μεγάλα και μόνο έργα, τα περιθώρια δραστηριοποίησής τους στην αγορά θα εξανεμιστούν.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λουμάκης, «ουδείς ζητά την παρακώλυση των μεγάλων επενδύσεων.  Τούτο δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να διαφυλαχθεί χώρος και για τους μικρομεσαίους παίκτες με δίκαιους όρους».

Το θέμα της ανάγκης διατήρησης της παρουσίας των μικρομεσαίων στα νέα Φ/Β έργα δεν είναι καινούργιο, αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 τέθηκαν οι πρώτες σχετικές προτάσεις προς το ΥΠΕΝ. 

Ο διάλογος ωστόσο που ακολούθησε και κατέληξε στον ν. 4602/2019 μάλλον δεν ικανοποίησε. Σύμφωνα με κύκλους των παραγωγών, στο πρόβλημα προστέθηκε και ο περιορισμός για όσους αιτούνται Όρους Σύνδεσης για νέα Φ/Β έργα στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 28/2/19 και που θα τα ηλεκτρίσουν μετά την 1/1/20 εκτός διαγωνισμών, να τίθεται αδιακρίτως το όριο συμμετοχής τους έως σε δύο Φ/Β μονάδες εν τέλει ανά φυσικό πρόσωπο. 

Η συγκεκριμένη διάταξη, όπως υπογραμμίζουν, περικλείει σαφέστατη αναδρομικότητα, αφού παραγωγοί που στήριξαν την αγορά των Φ/Β με νέες επενδύσεις την νεκρή περίοδο από 1/1/16 έως και 28/2/19, ενώ μεν τα έργα αυτά δεν ελέγχονται για το κριτήριο του ν. 4602 οποτεδήποτε συνάψουν σύμβαση ΣΕΣΤ με τον ΔΑΠΕΕΠ ή διασυνδεθούν στο δίκτυο, εντούτοις παραδόξως προσμετρώνται στον μέγιστο αριθμό των έως δύο έργων σε περίπτωση νέων αιτήσεων των φορέων τους στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 28/2/19. 

Βρίσκονται δηλαδή, καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι, αδικημένοι οι παραγωγοί αυτοί ως προς τους νεότερους που δραστηριοποιούνται μόνο μετά τις 28/2/19 και που γνωρίζοντας την περιοριστική διάταξη του ν. 4602 επιλέγουν τώρα την μορφή της μονοπρόσωπης επιχείρησης ώστε να αναπτύξουν εκτός διαγωνισμών δύο πάρκα των 500kW κατά κεφαλήν, δηλαδή το μέγιστο δυνατόν κατά κεφαλήν εκτός διαγωνισμού. Αντίθετα οι παλαιότεροι έχουν εξαντλήσει τον αριθμό αυτό με συμμετοχή τους σε έργα πολύ λιγότερα σε kW κατά κεφαλήν από το μέγιστο που θα μπορούσαν αν ξεκίναγαν μετά τις 28/2/19 και έτσι δεν δύνανται πρακτικά να καταθέσουν τώρα νέες αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για έργα εκτός διαγωνισμών.

Όπως έχει σε προηγούμενα ρεπορτάζ παρουσιάσει αναλυτικά το energypress, τα συγκεκριμένα προβλήματα τέθηκαν από τους φορείς του χώρου εγκαίρως κατά την διαβούλευση και ιδιαίτερα την συζήτηση του ν. 4602 στην Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ήταν η μάλλον ανεξήγητη εμμονή κάποιων συμβούλων του τότε Υπουργού να μην υιοθετηθούν προτεινόμενες τροποποιήσεις επί το δικαιότερο στην εν λόγω περιοριστική διάταξη, που δημιούργησαν εν τέλει την σημερινή στρεβλή κατάσταση. 

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί έχουν εντάξει το ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, αφού όπως τονίζουν, δεν νοείται στον χώρο των  φωτοβολταϊκών να αποκλείονται καταρχήν άδικα και εν συνεχεία προοδευτικά όλο και περισσότερο οι μικρομεσαίοι από την δυνατότητα νέων αιτήσεων. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημόσιες θέσεις του ΣΠΕΦ για το θέμα, οι κυριότερες προτάσεις προς την νέα Κυβέρνηση για την άρση της αδικίας θα είναι οι ακόλουθες:

- Αντικατάσταση της πρόβλεψης του ν. 4602 για μέχρι 2 μονάδες, σε ποσό εγκατεστημένης ισχύος λ.χ. έως 1 MW εν τέλει  κατά κεφαλήν ανά φυσικό πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα.

ή

- Μη προσμέτρηση των Φ/Β μονάδων που λειτούργησαν μετά την 1/1/16 αλλά έχουν ημερομηνία αίτησης Όρων Σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 28/2/19, επειδή δεν γνώριζαν οι επενδυτές τον επερχόμενο περιορισμό και έτσι εξάντλησαν τον αριθμό των δύο μονάδων εκτός διαγωνισμού σε μικρότερη ισχύ απ’ όση θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αν γνώριζαν τον περιορισμό.

Όπως μάλιστα προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχoυν πλέον αντιληφθεί την αδικία αλλά και την στρέβλωση που εξ' αυτής δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι η πολιτική βούληση που θα αλλάξει την κατάσταση την οποία και θα ζητήσουν οι παραγωγοί επιτακτικά από την νέα Κυβέρνηση.​

Πηγή: Energypress 9/8/19

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Σεπτεμβριου 2019 22:04
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.