(210) 6854035

 • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

 • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

 • 1
 • 2

Δελτίο Τύπου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Αρτέμιδος 2 & Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής

Τηλέφωνο: 210-6828580 Φαξ: 210-6828581

 

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Σ.Π.Ε.Φ. με Γ.Γ. Υπουργείου Ανάπτυξης κ.Σταθόπουλο

 

Με την σημερινή συνάντηση και μέσα από ένα εξαίρετο πνεύμα συνεργασίας, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με μέλη-εταιρείες οι οποίες σήμερα λειτουργούν ως παραγωγοί ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά συστήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ, εκπροσωπούμενος σήμερα από τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. κ.κ Μαλαμούλη Δημήτριο, Δρ. Δανιηλίδη Κωνσταντίνο και Σαβούρη Νικόλαο, έθεσαν υπόψη του κ. Υπουργού Ανάπτυξης μέσω του κ. Σταθόπουλου τα εξής θέματα:

 • Τους σκοπούς δημιουργίας και λειτουργίας του Συνδέσμου

 • Την αναγκαιότητα στήριξης από τον Σ.Π.Ε.Φ. των θεσμικών δράσεων και αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

 • Τα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του σωματείου

 • Τη θέση του ΣΠΕΦ όσον αφορά τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα οποία χρήζουν άμεσης πολιτικής παρέμβασης

 

Συγκεκριμένα τα φλέγοντα θέματα που εστιάζει ο ΣΠΕΦ είναι τα εξής:

 • Η μη τήρηση του νόμου 3734/2009, ο οποίος ψηφίστηκε μόλις πριν από 6 εβδομάδες και ήδη δεν έχει τηρήσει το πρώτο σκέλος του χρονοδιαγράμματος για την έκδοση αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως τις 28/2/2009

 • Η εξέλιξη του Ν.2941/2001 όπως προδιαγράφεται στο πρόσφατο σχέδιο της ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΑΝ για τους όρους δόμησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι θετική, υπάρχουν όμως μελανά σημεία τα οποία εμπλέκουν ακόμη πιο γραφειοκρατικά το σύστημα υλοποίησης έργων

 • Η έλλειψη ουσιαστικού έργου όσον αφορά την εξέλιξη του πολλά υποσχόμενου κλάδου των φωτοβολταϊκών για τη χώρα μας τα τελευταία τρία έτη

 • Η έλλειψη συντονισμού προκειμένου η διαδικασία ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, κρατικών και μη που εμπλέκονται στην ίδρυση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα να καταστεί συντομότερη και απλούστερη.

 • Πρέπει να επιτραπεί σε αγροτεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα ως γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς να έχουν γίνει ποτέ έργα άρδευσης η να μην είναι καλλιεργήσιμα εδώ και 5 χρόνια, να χρησιμοποιηθούν για Φ/Β εγκαταστάσεις.

 • Αργούν υπερβολικά οι εγκρίσεις των αιτήσεων εξαιρέσεων των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Επίσης πρέπει επιτέλους να αρχίσει να δέχεται η ΡΑΕ αιτήσεις για τα διασυνδεδεμένα νησιά.

 • Για τις οικιακές Φ/Β εγκαταστάσεις θα πρέπει να καταρτιστεί άμεσα πρόγραμμα προώθησης τους, χωρίς την αναγκαιότητα ύπαρξης εταιρείας από την πλευρά του επενδυτή με ουσιαστικά κίνητρα που θα δίνουν την δυνατότητα πρωτοβουλιών από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων στις στέγες τους.

 • Ενόψει του ΕΣΠΑ να δοθούν κίνητρα (φοροαπαλλαγή ή και επιδότηση του εξοπλισμού) για αυτόνομα Φ/Β στα πλαίσια εξοικονόμησης ενέργειας.

 

 


 

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009

 

 

 

Συνάντηση Σ.Π.Ε.Φ. με τη Δ.Ε.Η., κ. Δρόσο & κα Αγγελάκη

 

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και της Διοίκησης της Διεύθυνσης Δικτύου της Δ.Ε.Η. Η πλευρά του Σ.Π.Ε.Φ. εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Κώστα Δανιηλίδη, Μιχάλη Δερπανόπουλο και Κώστα Τσούμα, ενώ η πλευρά της Δ.Ε.Η. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νικόλαο Δρόσο, Διευθυντή Διαχείρισης Δικτύου και την κα Σοφία Αγγελάκη, Τομεάρχη Διαχείρισης Δικτύου. Η συζήτηση η οποία τέλεσε υπό εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας, εστίασε σε δύο σημαντικά θέματα:

 1. Την ανάγκη των παραγωγών να πληρώνονται μηνιαίως ως απόρροια του Ν.3734/2009

 2. Την κατεύθυνση της ΚΥΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία υποχρεώνει τα οικόπεδα εγκατάστασης των Φ/Β να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

 

Όπως εξήγησε ο κος Δρόσος, η μηνιαία αποστολή των υπαλλήλων της ΔΕΗ για καταμέτρηση στα μικρά Φ/Β (έως 100kW) είναι μια δαπανηρή υπόθεση. Επίσης εξήγησε ότι δεν είναι δυνατή (τουλάχιστον προς το παρόν) η ενημέρωση του κέντρου της ΔΕΗ για να λειτουργεί η καταμέτρηση με τηλεμετρία, ακόμη και αν παραχωρήσουν οι παραγωγοί τις ADSL τους συνδέσεις. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή, να πληρώνει η ΔΕΗ με μηνιαίους λογαριασμούς «έναντι». Η τιμολόγηση θα γίνεται με έναν μέσο όρο 1.200kWh/εγκατεστημένο kW, δηλαδή για ένα 100kW Φ/Β η τιμολόγηση θα αφορά 10.000 kWh μηνιαίως ως έναντι (€4.500) με εκκαθάριση στο τετράμηνο. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και εφόσον προκύψουν στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα στατιστικά αυτά για να είναι πιο δίκαιος. Αυτό θα ξεκινήσει άμεσα, από τον μήνα Απρίλιο. Ο Σ.Π.Ε.Φ. ταχθήκαμε υπέρ αυτής της ρεαλιστικής και άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης, τουλάχιστον προσωρινά μέχρι να μπορεί να εφαρμοστεί μια αξιόπιστη πολιτική καταμέτρησης η οποία δεν επιβαρύνει το μηχανισμό της Δ.Ε.Η.

Για το δεύτερο θέμα, όπως εξήγησαν τα στελέχη του Σ.Π.Ε.Φ., αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεδομένου ότι αυτή η απαίτηση ποτέ δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Τα σχέδια αυτά αφορούν ως επί το πλείστον Φ/Β μονάδες των 20kW, τα οποία χρειάζονται λιγότερο από 800 τ.μ. για την εγκατάστασή τους. Η Δ.Ε.Η. απαιτεί για την τελική σύνδεση ενός Φ/Β έργου με το δίκτυο της, τη βεβαίωση του Ν.1512/85, έγγραφο που χορηγούν οι Πολεοδομίες. Με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.3734/2009, οι Πολεοδομίες θα δίνουν τη βεβαίωση αυτή με τη διαδικασία της θεώρησης εργασιών μικρής κλίμακας, «όπως προκύπτει από τις ισχύουσες διατάξεις και νομοθεσία». Ο Σ.Π.Ε.Φ. εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν ορίζει αρτιότητα και οικοδομησιμότητα για τη θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας, επομένως είναι λάθος αυτή η εκτίμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Σ.Π.Ε.Φ. δεσμεύτηκε να κάνει άμεσα συνάντηση με τη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (Δ.Ο.Κ.Κ.) του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να διευθετηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

 

 


 

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Σ.Π.Ε.Φ. με το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

 

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και της Διοίκησης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Η πλευρά του Σ.Π.Ε.Φ. εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Κώστα Δανιηλίδη, Μιχάλη Δερπανόπουλο και Πάνο Κιλίμη, ενώ η πλευρά του Σ.Ε.Ε.Σ. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Μωυσή και τους κ. Μπέη και Μηταφίδη.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα των παραγωγών στον πρόεδρο του Σ.Ε.Ε.Σ., αλλά και η δυνατότητα του Σ.Π.Ε.Φ. να υποστηρίξει επιτυχώς το έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω της πολύ μεγάλης εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τα μέχρι τώρα έργα του. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα των οικοπέδων εγκατάστασης των Φ/Β, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας με τις λεγόμενες «γαίες υψηλής παραγωγικότητας», Παρόλο που το χωροταξικό των Α.Π.Ε. επιτρέπει την εγκατάσταση Φ/Β μονάδων κάτω από 150kW μέσα σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, υπάρχουν περιοχές όπου οι Νομαρχίες αρνούνται τη χορήγηση περιβαλλοντικών όρων με το πρόσχημα αυτό. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Κρήτης.

Τα στελέχη του Σ.Ε.Ε.Σ. δεσμεύτηκαν να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις του Σ.Π.Ε.Φ. στην πρόταση που ετοιμάζουν τώρα για το Υπουργείο Ανάπτυξης, περί της ενεργειακής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 09:54
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.