(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Νέα μεγάλη επιτυχία του ΣΠΕΦ. Καταργείται ο όρος της αρτιότητας από τη νέα ΚΥΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009, αντιπροσωπεία του ΣΠΕΦ συναντήθηκε με την Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ), αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την θέσπιση των όρων δόμησης των Φ/Β εγκαταστάσεων.

Από τον ΣΠΕΦ συμμετείχαν οι κα Αγγελοπούλου Όλγα, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, ο κος Δανιηλίδης Κώστας, επίσης Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός και ο κος Κιλίμης Πάνος, μηχανολόγος μηχανικός. Από τη ΔΟΚΚ συμμετείχαν η διευθύντρια κα Ζέικου και ο κος Μορτάκης, υπεύθυνος για τις ΑΠΕ.

Η ΔΟΚΚ είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη της περιβόητης ΚΥΑ που προδιαγράφει ο Ν.2941/2001 για τους όρους δόμησης των Φ/Β εγκαταστάσεων. Η ΚΥΑ αυτή θα κλείσει το τελευταίο νομικό κενό στη διαδικασία εγκατάστασης των Φ/Β έργων, διότι θα δίνει σαφείς οδηγίες στις Πολεοδομίες για το πώς θα εκδίδεται η θεώρηση του Ν.1512/85, αναγκαία για την τελική σύνδεση ενός Φ/Β σταθμού με το δίκτυο. Προηγήθηκε συνάντηση του ΣΠΕΦ με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κο Μπαλτά, στον οποίο τέθηκαν οι αντιρρήσεις του ΣΠΕΦ στο σχέδιο της ΚΥΑ το οποίο είχε γίνει γνωστό εδώ και έναν περίπου μήνα, οι αντιρρήσεις ήταν στα εξής σημεία, η ΚΥΑ προέβλεπε ότι τα οικόπεδα εγκατάστασης θα έπρεπε να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ θα απαιτείται επίσης θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας με προϋπολογισμό έργου, στον οποίο δεν εξαιρείται σαφώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Η ΔΟΚΚ ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία μας ότι προώθησε για υπογραφή (μετά από 8 έτη αναμονής) την ΚΥΑ στους δύο αρμόδιους Υπουργούς. Η ΚΥΑ δεν περιέχει το όρο ‘οικοδομησιμότητα’ για τα οικόπεδα εγκατάστασης, γεγονός που αφήνει τα μικρά Φ/Β να υλοποιηθούν και σε μικρά οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων). Επίσης αναφέρεται ρητά ότι δεν περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός στον προϋπολογισμό του έργου για τη θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας.

Η υπογραφή της ΚΥΑ αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών. Στη συνέχεια η ΔΟΚΚ θα αποστείλει εγκύκλιο βάσει της ΚΥΑ σε όλες τις Πολεοδομίες, ερμηνεύοντάς την και δίνοντας σαφείς οδηγίες. Με αυτό ουσιαστικά ξεπερνιέται το τελευταίο νομικό κώλυμα στη διαδικασία εγκατάστασης Φ/Β μονάδων
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 10:22
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.