Εγκατάσταση Φ/Β πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Υπ’ όψη: Υφυπουργού κου Δριβελέγκα
Κοιν. Γενικό Γραμματέα ΥΑΑΤ,κο Κανελλόπουλο
Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας ΥΑΑΤ, κο Κατζηλάκη Διευθυντή ΥΑΠΕ ΥΠΕΚΑ, κ. Χαβιαρόπουλο
Πρόεδρο ΡΑΕ, κο Βασιλάκο
Αντιπρόεδρο ΡΑΕ, κο Ραχιώτη

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση Φ/Β πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα μείζον πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα, με την ψήφιση του Ν.4015-19/9/2011.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η θέληση του νομοθέτηση στο εν λόγω νομοσχέδιο ήταν η διευκόλυνση θεμάτων που αφορούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Υπήρξε όμως μια προσθήκη στο άρθρο 21, η οποία άθελα (κατά λάθος όπως μας ενημέρωσαν πηγές τόσο του ΥΑΑΤ όσο και του ΥΠΕΚΑ), έχουν δημιουργήσει ένα μπλοκάρισμα των Φ/Β επενδύσεων. Συγκεκριμένα:
Η αδειοδοτική διαδικασία για ένα Φ/Β πάρκο, υποχρεώνει τον επενδυτή σύμφωνα με τον Ν.3851/2010 ώστε να προβεί στη λήψη κάποιου είδους πολεοδομικής άδειας (συνήθως θεώρησης εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές που δεν ξεπερνούν τα 2.5μ), προκειμένου το πάρκο αυτό να συνδεθεί με το δίκτυο. Οι Πολεοδομίες της χώρας, προκειμένου να εκδώσουν τέτοιες άδειες, ζητούν να προσκομιστούν κάποια δικαιολογητικά, τα οποία περιλαμβάνουν και την γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ για το αν η γη εγκατάστασης είναι υψηλής παραγωγικότητας. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, σύμφωνα με το Ν.3851 και εφόσον δεν ξεπερνιέται το 1% του συνόλου του Νομού, επιτρέπεται η εγκατάσταση και εκδίδεται η πολεοδομική άδεια. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις επενδύσεων οι οποίες ενώ μεν βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επειδή δεν ξεπερνιέται το 1% του συνόλου του Νομού, δίνεται η άδεια για την εγκατάσταση του Φ/Β πάρκου.
Στο Άρθρο 21 όμως του Ν.4001/2011, αναγράφεται πως «Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 37 του άρθρου 24 του ν. 2945/2001 και τροποποιήθηκαν με την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν.13851/2010 (Α' 85), αρχίζουν να ισχύουν δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56.»
Αυτό μεταφράζεται σήμερα από τις κατά τόπου Πολεοδομίες πως χωρίς την ύπαρξη της προβλεπόμενης ΚΥΑ δεν ισχύει ο Ν.3851/2010 και δεν χορηγούνται πολεοδομικές άδειες. Με άλλα λόγια, μέχρι την υπογραφή της προβλεπόμενης στο Ν.4001 ΚΥΑ, παγώνει ένα μεγάλο κομμάτι Φ/Β επενδύσεων.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, δεδομένου πως αυτή η χρονική καθυστέρηση μέχρι να βγει η προβλεπόμενη ΚΥΑ, μπορεί να στοιχίσει σε πολλά έργα να εξαντλήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προτού προλάβουν να κλειδώσουν την εγγυημένη τιμή, ή ακόμη και να λήξει ο χρόνος ισχύος των όρων σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί από τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει τεράστια οικονομική ζημία των επενδυτών. Και ειδικά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, κάθε ευρώ που μπορεί και πρέπει να επενδυθεί στη χώρα, είναι αδιανόητο να του δημιουργούμε περισσότερα εμπόδια από αυτά που ήδη είναι γνωστά.
Ενημερωθήκαμε πως για το θέμα είναι υπεύθυνος ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας, κος Α. Κατζηλάκης, τον οποίο όμως δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε και να συνομιλήσουμε.
Επίσης για το θέμα είναι ενήμερος και ο Διευθυντής της ειδικής υπηρεσίας ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, κος Χαβιαρόπουλος, ο οποίος μας έχει ζητήσει να απευθυνθούμε σε εσάς προς επίλυση του προβλήματος.
Είναι αρκετά τα μέλη μας τα οποία αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα και παρακαλούμε για τις άμεσες σας ενέργειες προκειμένου να υπάρξει επίλυση του προβλήματος.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος