Συνάντηση ΣΠΕΦ με Το Ποτάμι για τα προβλήματα των ΑΠΕ

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) εκπροσωπούμενης από τους κ.κ. Στ. Λουμάκη - Πρόεδρο και Λ. Λαλιώτη - Ταμία με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας από Το Ποτάμι.  Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν από Το Ποτάμι οι κ.κ. βουλευτές Γρ. Ψαριανός, Γ. Μαυρωτάς και Γ. Αμυράς και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους.

Στην συνάντηση εκτέθηκαν από τον ΣΠΕΦ όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ΑΠΕ με κορυφαίο αυτό των αναίτιων, σύμφωνα με την λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθυστερήσεων των πληρωμών για 5 και πλέον μήνες το οποίο και έχει φέρει χιλιάδες παραγωγούς στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.  Η δικαιολογούμενη υπερημερία από την λογιστική εικόνα του ΕΛΑΠΕ δεν ξεπερνά τις 50 ημέρες, ωστόσο οι παραγωγοί πληρώνονται με καθυστέρηση 160 και πλέον ημερών, επειδή η ΔΕΗ παρακρατά και κατά τα φαινόμενα χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα το ΕΤΜΕΑΡ για δικούς της σκοπούς, χωρίς να το αποδίδει δηλαδή εμπρόθεσμα ως οφείλει στον ΑΔΜΗΕ και εν συνεχεία αυτός στον ΛΑΓΗΕ.  Στο σημείο αυτό συζητήθηκε και η απαιτούμενη αναγκαία πλέον με νομοθετική ρύθμιση παράκαμψη του ΑΔΜΗΕ στην αλυσίδα απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ, ο οποίος ως θυγατρική της ΔΕΗ δεν πράττει τίποτα από όσα οφείλει για την επίσπευση της είσπραξης του από την ΔΕΗ.

Κατά τα λοιπά συζητήθηκαν οι στρεβλώσεις και η οικονομική βλάβη των ΑΠΕ από τις πλασματικές, περιττές ως προς το ηλεκτρικό σύστημα αλλά και προκλητικά υπερδιαστασιολογημένες Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) που νομοθετήθηκαν πέρυσι αλλά και που ο ΑΔΜΗΕ εξαντλεί, παρ' ότι ο νομοθέτης του έχει μεταβιβάσει την ευθύνη της χρηστής και με φειδώ διαχείρισης τους στον αναγκαίο κατά την απόλυτη τεχνική κρίση του βαθμό.  Σημειώθηκε ότι πουθενά στην ΕΕ οι ΥΔΦ δεν χρηματοδοτούνται από τις ΑΠΕ ενώ αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Γερμανίας που εσχάτως προβλήθηκε στον Τύπο ως δήθεν προγεφύρωμα για την παράταση του μέτρου στην Ελλάδα, αναλύθηκε πως εκεί οι ΥΔΦ θα αφορούν μόλις το 2,2% του μέσου φορτίου του ηλεκτρικού συστήματος ενώ στην χώρα μας προκλητικά και άνευ τεχνικού λόγου το 35% (στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα υπάρχει υπερεπάρκεια ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος και όχι έλλειψη).  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ ούτε μία εντολή περιορισμού φορτίου, ενώ σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο οι ΥΔΦ πληρώνονται παρόλα αυτά κανονικά στους δικαιούχους μεγάλους καταναλωτές με την επιβάρυνση των ΑΠΕ.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα και στρεβλώσεις που αφορούν το net metering και το virtual net metering αλλά και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες που προωθεί η Κυβέρνηση.

Σε πολύ καλό κλίμα συμφωνήθηκε να κρατηθεί ανοικτός ένας τεχνοκρατικός και επιστημονικός δίαυλος επικοινωνίας, ώστε τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις σε βάρος των ΑΠΕ να τύχουν της προσοχής του Κοινοβουλίου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο των θέσεων του ΣΠΕΦ όπως αναλύθηκαν και κατατέθηκαν στη συνάντηση με Το Ποτάμι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Νοεμβριου 2016 10:15