(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Στ. Λουμάκης: Πρέπει να διασφαλιστεί και για τους μικρομεσαίους επενδυτές η δυνατότητα δραστηριοποίησης σε νέα έργα ΑΠΕ

 
Η Πολιτεία χρειάζεται να διασφαλίσει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν και εκείνες  πεδίο δραστηριοποίησης σε νέα έργα ΑΠΕ και δεν θα αφεθούν να εξοντωθούν από τον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων που αναμένεται εντονότερος λόγω και της κρίσης ρευστότητας που τροφοδοτεί η πανδημία. Αυτή είναι η απάντηση του Προέδρου του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιου Λουμάκη σε ερώτηση του energypess σχετικά με το τοπίο που διαμορφώνεται στο θεσμικό πλαίσιο και στην αγορά των ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λουμάκης, η δημιουργία πλαισίου "σύμμετρης" δραστηριοποίησης και των μικρομεσαίων από όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά στρώματα και διαμερίσματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει καταλυτική σημασία για την αναζωογόνηση της οικονομίας. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, έχουν ανακύψει σημαντικά εμπόδια προς μια τέτοια κατεύθυνση:

Πρώτον, η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στα αιτήματα προσφορών σύνδεσης εντός των 4μηνων προθεσμιών που έχουν τεθεί, πράγμα που συμβαίνει δυστυχώς για πάνω από ένα έτος, την στιγμή που η τηλε-εργασία σε συνδυασμό και με την γραφειοκρατική διάρθρωση του διαχειριστή έχουν παραλύσει έτι περαιτέρω την διαδικασία. 

Επιπλέον, στα φωτοβολταϊκά, πέραν των δύο έργων έως 500 kW ανά φυσικό πρόσωπο εκτός διαγωνισμού ΡΑΕ που έθεσε ο ν. 4602/2019, δεν υφίσταται σήμερα καν ειδική κατηγορία για την διεκδίκηση Τιμής Αναφοράς από τέτοιες μικρομεσαίες επενδύσεις οι οποίες έτσι «ισοπεδώνονται» από άλλα επενδυτικά σχέδια, δεκάδες φορές μεγαλύτερα και τα οποία οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν βεβαίως να ανταγωνισθούν στους ενιαίους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.  Διαμορφώνονται δηλαδή συνθήκες αδιεξόδου στους διαγωνισμούς ΡΑΕ για τους μικρομεσαίους που έχουν από δύο έργα και πάνω.   

Ο ΣΠΕΦ, σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη, υπέδειξε πολλές φορές τις στρεβλώσεις αυτές, με πρώτη την άδικη αναδρομικότητα του ν. 4602 ο οποίος, προσμετρώντας έργα ακόμα και πριν την ψήφιση του, οδηγεί πολλούς εκ των  παλαιότερων επενδυτών σε λιγότερα κατά κεφαλήν kW εκτός διαγωνισμών σε σχέση με τους νεότερους που (γνωρίζοντας τον νόμο), αναπτύσσουν το μέγιστο των 2 x 500 kW. 

Ωστόσο «μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάποια από τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει εισηγηθεί ο σύνδεσμος.  Πιστεύουμε παρόλα αυτά πως το ΥΠΕΝ σύντομα θα αφουγκραστεί το πρόβλημα αλλά και θα αξιολογήσει την ασυμμετρία που υπάρχει σε σχέση με τις Ενεργειακές Κοινότητες, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται ανάλογος περιορισμός αριθμού έργων εκτός διαγωνισμού» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ. 

Πηγή: Energypress 7/5/20 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαιου 2020 23:09
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.