(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Αρρυθμίες από τις Πολεοδομίες στην διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών

 

Εμπλοκή αίφνης παρουσιάζεται στην διαδικασία ηλέκτρισης φωτοβολταϊκών σταθμών στην Π.Ε. Βοιωτίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΠΕΦ το πρόβλημα εστιάζεται σε καινοφανή απαίτηση της Υπηρεσίας Δόμησης Θήβας σε ερώτηση του Δήμου Τανάγρας κατά την διαδικασία παροχής υπεύθυνης δήλωσης δημοτικών Τελών σε επενδυτή με σκοπό την σύναψη σύμβασης Προμήθειας για τις καταναλώσεις του σταθμού.  Η σύναψη Σύμβασης Προμήθειας όπως είναι γνωστό αποτελεί δικαιολογητικό της αιτήσεως σύνδεσης Φ/Β σταθμών στο δίκτυο, ούτως ώστε να αποπληρώνονται σε Προμηθευτή της επιλογής του επενδυτή οι καταναλώσεις του σταθμού σε ώρες που αυτός δεν λειτουργεί ώστε να τις καλύπτει με ιδιοκατανάλωση. 

Η ΥΔΟΜ Θήβας εν προκειμένω ήγειρε ζήτημα ξεχωριστής χειρόγραφης θεώρησης των Εγκρίσεων Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) με τις οποίες από το 2009 αδειοδοτούνται Πολεοδομικά Φ/Β σταθμοί σε εκτός σχεδίου γήπεδα.  Σύμφωνα με την ΥΔΟΜ Θήβας η ζητούμενη χειρόγραφη θεώρηση επί της ΕΕΔΜΚ αφορά την ηλέκτριση του σταθμού και οφείλει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί σύνδεσης κτιρίων με το ηλεκτρικό δίκτυο.   Το αξιοσημείωτο στην εμπλοκή είναι πως δεν τεκμηριώνεται από την ΥΔΟΜ Θήβας νομικά η καινοφανής αυτή απαίτηση αλλά ζητείται από τον επενδυτή να τεκμηριώσει την μη αναγκαιότητα της...  Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως δέκα χρόνια τώρα που εφαρμόζεται το καθεστώς των ΕΕΔΜΚ στην πολεοδομική αδειοδότηση Φ/Β σταθμών σε εκτός σχεδίου γήπεδα ουδέποτε ζητήθηκε κάτι ανάλογο αλλά και πως από τα τέλη του 2018 δυνάμει του ν. 4495/2017 και της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 η διαδικασία έκδοσης ΕΕΔΜΚ έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί και διεξάγεται αποκλειστικά από το ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών του ΤΕΕ με ευθύνη μηχανικού, αφού προηγουμένως αναρτηθούν στην εφαρμογή τα απαραίτητα δικαιολογητικά της ΥΑ 40158/2010, όπως ισχύει, και πληρωθεί το σχετικό παράβολο, δηλαδή δεν παρεμβάλλεται υπηρεσιακή γραφειοκρατία στην έκδοση τους, το πρόβλημα πέραν της οικονομικής βλάβης που απειλεί να δημιουργήσει σε πλήθος επενδυτών, επιστρέφει το επενδυτικό κλίμα ως προς την αδειοδότηση δεκαετίες πίσω.

Ο ΣΠΕΦ απέστειλε ήδη κατεπείγουσα επιστολή για το πρόβλημα προς το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες στο ζήτημα υπηρεσίες όπως την ΥΔΟΜ Θήβας αλλά τους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας.  Αυτό που απογοητεύει ωστόσο είναι το γεγονός πως ενώ η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να απαλείψει την γραφειοκρατία από τις επενδύσεις και να βελτιώσει το κλίμα, αίφνης εφευρίσκονται από υπηρεσιακούς υπαλλήλους για μια ακόμα φορά καινοφανή προβλήματα σε κατά τα άλλα πεπατημένες για χρόνια διαδικασίες.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλιου 2020 19:48
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.