(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Τηλεδιάσκεψη ΣΠΕΦ με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για ΕΛΑΠΕ και διαγωνισμούς

 

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα και τους συνεργάτες του είχε την Τρίτη 27/10/20 αντιπροσωπεία του ΣΠΕΦ.  Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν οι κ.κ. Δρ. Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος και Κώστας Τσούμας - Μέλος ΔΣ.

Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα προβλήματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), οι αιτίες εμφάνισης τους σε συνέχεια της περυσινής μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως αναδρομικά από 1/1/19, καθώς και οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης, υπό το φως και των ευρημάτων των τριών πρόσφατων μελετών του ΣΠΕΦ. Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ έχει επίσης αναθέσει σε ανεξάρτητη εταιρεία μελέτη για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και αναμένονται τα αποτελέσματα.  

Από την πλευρά του Συνδέσμου εκφράστηκε η έντονη δυσφορία των παραγωγών και επενδυτών για την εκφύλιση του δελτίου ΕΛΑΠΕ που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ.  Με την ακανόνιστη αφενός χρονικά έκδοση του από τον διαχειριστή σε τριμηνιαία η τετραμηνιαία βάση αντί για μηνιαία και χωρίς τον διετή αφετέρου ορίζοντα κυλιόμενων προβλέψεων που έπρεπε -όπως ίσχυε από το 2013 που πρωτοθεσπίστηκε- να περιλαμβάνει, η Πολιτεία και η αγορά έχουν απωλέσει το σημαντικότερο εργαλείο παρακολούθησης του ειδικού λογαριασμού, η κατάσταση του οποίου είναι κομβική για το επενδυτικό κλίμα και τα οικονομικά στις ΑΠΕ. Ζητήθηκε η  άμεση παρέμβαση της ΡΑΕ προς τον διαχειριστή ώστε να επανέλθει η κατάσταση και έτσι να αποφευχθούν περαιτέρω ενέργειες για το ζήτημα.  Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως η ad hoc διεξαγωγή μελετών από ανεξάρτητους φορείς, όπως αυτή που ανατέθηκε από την ΡΑΕ, δεν υποκαθιστά κατά κανένα τρόπο το ρόλο και τα καθήκοντά του διαχειριστή στην μηνιαία έκδοση ενός πλήρους δελτίου για τον ΕΛΑΠΕ, παρά μόνο τον ελέγχει.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, η ΡΑΕ ενημέρωσε πως η υπολειπόμενη ποσότητα των 340 MW που εκκρεμεί από την ποσόστωση των φωτοβολταϊκών του προηγούμενου προγράμματος, θα αξιοποιηθεί σε διαγωνισμό ο οποίος και θα διεξαχθεί στις αρχές του 2021 αντί για τον Δεκέμβριο του 2020 που επρόκειτο με βάση την περιοδικότητα των τελευταίων ετών.  Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς για την περίοδο 2021+, οι αποφάσεις για τη μορφή και την ποσόστωση των νέων διαγωνισμών δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Κλείνοντας, ο ΣΠΕΦ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση του Συνδέσμου για σύσκεψη για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας στις ΑΠΕ αλλά και για την γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων βάσει στοιχείων που ακολούθησε.  Αμφότερες οι πλευρές δεσμεύτηκαν πως ο δίαυλος επικοινωνίας θα διατηρηθεί ανοικτός.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Οκτωβριου 2020 22:44
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.