(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Ζυμώσεις για λύση στο αδιέξοδο του προβληματικού διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου – Πρόταση για χορήγηση όρων σύνδεσης σε όλους

 

Αναδημοσίευση από Energypress 29/6/23

Σε αδιέξοδο παραμένει το θέμα του προβληματικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο ο ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων (έως 400 Κιλοβάτ) στην κορεσμένη Πελοπόννησο. Ως γνωστόν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές δεν κατάφεραν ποτέ να συνδεθούν με την πλατφόρμα, ενώ και από εκίνους που συνδέθηκαν πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταθέσει ενστάσεις μετά την απόρριψή τους. Μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη ΡΑΕ, ο Ρυθμιστής έχει επιβάλει το σταμάτημα της διαδικασίας απόδοσης όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ταυτόχρονα έχει αναθέσει τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων για το θέμα έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, ενώ επενδυτές που ανήκουν στον ΣΠΕΦ και έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα την πρόταση να δοθούν σε όλους όρους σύνδεσης. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα τα εξής:

Στον τεχνικά προβληματικό διαγωνισμό, ο συνολικός αριθμός όσων επιχείρησαν να συμμετέχουν, δηλαδή όσοι έκαναν log-in και ανέβασαν στοιχεία στην πλατφόρμα, είτε πήραν είτε όχι Α/Α, ανέρχεται πληθυσμιακά στους 1,243 χρήστες, ήτοι αφορούσε maximum 1,243 x 400 kW έκαστος= 497 MW. Και αναφέρουμε maximum 497 MW επειδή συμμετείχαν στο διαγωνισμό και αιτήσεις για πάρκα λ.χ. των 100 kW, δηλαδή δεν ήταν όλα των 400 kW. Τα 497 MW κατά μέγιστο λοιπόν αυτά συμπεριλαμβάνουν και όσους τελικά δεν έλαβαν αύξοντα αριθμό (Α/Α) λόγω της κατάρρευσης και των προβλημάτων της πλατφόρμας και εν τέλει της εξάντλησης από άλλους του διατιθέμενου περιθωρίου των 86 MW αλλά και της επιλαχούσας ζώνης του επιπλέον 200%, ήτοι των επιπλέον 172 MW.     

Τα 497 MW αυτά ως σύνολο γενικά χωρούν στους υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο που φαίνονται όλοι πράσινοι και με μεγάλα περιθώρια μάλιστα σύμφωνα με την ειδική εφαρμογή του Διαχειριστή, αφού από το 2012 που κηρύχθηκε ο κορεσμός από την ΡΑΕ δεν υπήρξαν έργα που να αναλώσουν το περιθώριο τους. Σε κάθε περίπτωση σε επίπεδο Υ/Σ η αξιολόγηση θα γίνει σε επόμενο στάδιο τεχνικά από τον Διαχειριστή ανά project, ούτως ή άλλως έτσι θα γινόταν σε κάθε περίπτωση και δεν αφορά το προβληματικό στάδιο του διαγωνισμού. Είναι μάλιστα προτιμότερο η αξιολόγηση να γίνει απευθείας ανά Υ/Σ, διότι άλλως αθροίζονται MW σε εντελώς διαφορετικές περιοχές μεταξύ τους και που κανείς δεν γνωρίζει αν έτσι αποκλείονται αδίκως έργα που ο τοπικός Υ/Σ θα μπορούσε να τα υποδεχθεί, την στιγμή που σε άλλους Υ/Σ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν πάλι συμβεί σε κάποιον υποσταθμό οι αιτήσεις να υπερβαίνουν την διαθέσιμη χωρητικότητα του, τότε οι όροι σύνδεσης θα εκδοθούν με μικρότερη ισχύ ανά αίτηση pro rata σε όλους. 

Σε ότι αφορά το περιθώριο συνολικά της Πελοποννήσου λόγω του κορεσμού, με την λειτουργία του δυτικού διαδρόμου ίσως προκύπτει το περιθώριο, ενώ οπωσδήποτε την οριστική λύση στον κορεσμό θα δώσει ο ανατολικός διάδρομος σε 1-2 χρόνια. Ωστόσο με γνώμονα να λυθεί πολιτικά και χωρίς περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις κατά του ΔΕΔΔΗΕ και των στελεχών του το πρόβλημα του πλημμελούς τεχνικά διαγωνισμού στην Πελοπόννησο, ίσως θα χωρούσαν από τώρα ή εν πάσει περιπτώση υπό τον ειδικό όρο μέχρι να λειτουργήσει και ο ανατολικός διάδρομος σε 1-2 χρόνια να "κουμπώσουν" με προσωρινά μικρότερη μέγιστη ενεργό ισχύ όλα τα Φ/Β πάρκα της ποσότητας των 497 MW που αντιστοιχεί σε όλους όσους συμμετείχαν στον προβληματικό διαγωνισμό, είτε έλαβαν δηλαδή Α/Α είτε όχι.   

Ως προς το σκέλος αυτό υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 10, του ν. 4951 κάθε πάρκο που συνδέεται μετά την 1/1/23 οφείλει να ρυθμιστεί στους αντιστροφείς του ώστε να αποδίδει στο 73% της μέγιστης (εγκατεστημένης) ισχύος του (κάτι που  σε απώλεια παραγόμενης ενέργειας αντιστοιχεί σε 5%). Έτσι κάθε πάρκο των 400 kW εν προκειμένω στην περίπτωση μας ισοδυναμεί με 290kW. Με την ρύθμιση αυτή τα 497 MW της Πελοποννήσου είναι σαν 497 x 0.73= 362 MW. Όλα αυτά στο πλαίσιο: "άμεση και δίκαιη λύση", που δεν θα εκθέσει και κανέναν φορέα.

Σε ότι αφορά την Απόφαση 663 της ΡΑΕ του 2019 περί των 1,900 MW διαθέσιμου περιθωρίου, για τα ΦΒ εν προκειμένω προέβλεπε περιθώριο 900 MW. Το περιθώριο αυτό θα καταλαμβανόταν κατά προτεραιότητα από τις εγκλωβισμένες (λόγω της κήρυξης του κορεσμού με την Αποφ ΡΑΕ 699/2012) από το 2012 αιτήσεις ΦΒ που από το ενιαίο αρχείο ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ αθροίζουν 342 MW και κατόπιν από νέες υποδοχές.  Οπότε βάσει της Απόφασης ΡΑΕ του 2019 υπάρχει περιθώριο 900 - 342= 558 MW, όταν η προτεινόμενη εδώ λύση ζητά maximum 497 MW.  Επιπλέον με την ρύθμιση του άρθρου 10, του ν. 4951 για περιορισμένη μέγιστη ισχύ στο 73% της εγκατεστημένης, μιλάμε για μόλις 362 MW.  

Συγκρίνοντας το μέγεθος αυτό με τα ~15 GW της ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 του περασμένου Αυγούστου περί προτεραιοτήτων στους όρους σύνδεσης, όπου τα 7,700 ΜW από αυτά της Α' κατηγορίας μετατράπηκαν από δυνατότητα έκδοσης ατύπως σε βεβαιότητα έκδοσης και που στο ίδιο μοτίβο ακολουθούν και άλλα 4,000 MW της Β´ κατηγορίας, δεν θα μπορούσε να γίνει κατανοητή η τυχόν δυστοκία στην υιοθέτηση της εδώ προτεινόμενης δίκαιης λύσης, τοις πράγμασι των μόλις 362 MW που αφορά 1,243 επενδυτές!

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνιου 2023 11:02
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.