(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Ο ΣΠΕΦ στη συζήτηση του νέου ν/σ του ΥΠΕΝ στη Βουλή

 
 
Συζητήθηκε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νέο ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί και του επίμαχου άρθρου 51 περί δενδροφυτεύσεων σε νέα φωτοβολταικά πάρκα που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση με ΠΠΔ και ΑΕΠΟ.

Ο ΣΠΕΦ τον περασμένο Ιούλιο είχε κληθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα συνεισφέροντας εκτιμούμε σημαντικά στην ελάφρυνση των αρχικά σχεδιαζόμενων μέτρων και των επιπτώσεων τους στις επενδύσεις.
 
Ωστόσο, η πρόσφατη ακύρωση από το ΣτΕ της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562/29.7.2020 για τα όρια περιβαλλοντικής αδειοδότησης με απαλλαγή, ΠΠΔ και ΑΕΠΟ μεταξύ άλλων και για Φωτοβολταικά έργα, περιπλέκει το πεδίο εφαρμογής. Φυσιολογικά μετά την ακύρωση της ΥΑ και μέχρι την ύπαρξη νέας που θα εναρμονίζεται με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, επιστρέφουμε στην ΥΑ του 2016 δηλαδή απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση για Φωτοβολταικά ισχύος μέχρι τα 500 kW, ΠΠΔ από 500 έως 2000 kW και από εκεί και πάνω με ΑΕΠΟ (αφού η ακυρωθείσα ΥΑ αφορούσε επιμέρους τροποποίηση της ΥΑ του 2016).
 
Πρόταση μας σήμερα στη Βουλή για το άρθρο 51 ήταν να προσδιοριστεί στο Νόμο να καταλαμβάνει έργα μόνο άνω των 10MW, που σε κάθε περίπτωση αδειοδοτούνται με ΑΕΠΟ οπότε συνεκτιμώνται εξατομικευμένα όλες οι παράμετροι που αφορούν το καθένα ξεχωριστά και που αντέχουν το κόστος.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβριου 2023 07:23
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.