(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Στο διοικητικό Εφετείο η ακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου

 

Πηγή: Energypress 2/1/24 

Κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι πρώτες προσφυγές - αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο κατά του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοτοβολταϊκά έως 400 kW στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου. 

Οι προσφυγές για την ακύρωση του διαγωνισμού στρέφονται πλέον και απευθείας κατά του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του δικτύου, πέραν δηλαδή της ΡΑΑΕΥ που αν και  επέβαλε στο Διαχειριστή πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για παράβαση από πλευράς του διατάξεων του Νόμου και του Κώδικα, εντούτοις απέφυγε στην Ε-132/2023 Απόφασή της να προβεί σε οιαδήποτε ετυμηγορία για την τύχη του διαγωνισμού, δηλαδή για το αν ακυρώνεται ή όχι.  

Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος διαγωνισμός για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου που είχε διενεργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 21/10/22 με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, είχε από τις επόμενες κιόλας ημέρες προσβληθεί με Καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ, στα πλαίσια των εποπτικών καθηκόντων της σύμφωνα με τον ν. 4001, από πλειάδα επενδυτών για λόγους τεχνικών προβλημάτων, κολλημάτων και καταρρεύσεων της ψηφιακής πλατφόρμας του διαχειριστή πάνω στην οποία διενεργήθηκε και που τα προβλήματα της δεν επέτρεψαν σε μεγάλο πλήθος επενδυτών να ολοκληρώσουν έγκαιρα την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό (ΑΑ) καταχώρησης, την ώρα που άλλοι, μη αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, πέρασαν μπροστά και προκρίθηκαν λαμβάνοντας τον πολυπόθητο ΑΑ εντός της δημοπρατούμενης ποσότητας ΜW.

Η ΡΑΑΕΥ σε συνέχεια των καταγγελιών με αποφάσεις της διέταξε προσωρινά μέτρα παγώματος κάθε ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στην εξέταση όσων αιτημάτων έλαβαν ΑΑ στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, ενώ ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης στα πλαίσια του άρθρου 34, του ν. 4001 που τις υποβλήθηκαν με τις προαναφερθείσες Καταγγελίες, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί κατόπιν ενδελεχέστερης και σε βάθος τεχνικής εξέτασης των επίδικων διαγωνισμών Πελοποννήσου και Κρήτης και με χρήση υπηρεσιών εξωτερικού εξειδικευμένου συνεργάτη της - πραγματογνώμονα. 

Η έκθεση και το πόρισμα του πραγματογνώμονα όπως είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, είχε σειρά παρατηρήσεων και ευρημάτων, ενώ ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η καταδικαστική Ε-132/2023 απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ κατά του διαχειριστή.  Εν τούτοις, η έλλειψη ετυμηγορίας στην απόφαση της Αρχής ως προς την ακύρωση ή μη των διαγωνισμών δημιούργησε νέα διελκυστίνδα, με τους αποκλεισμένους επενδυτές ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές στην ΡΑΑΕΥ για την συμπλήρωση της Απόφασής της και στον αντίποδα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αρχές Νοεμβρίου να απαντά εγγράφως σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων, πως θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Την όξυνση που προκλήθηκε με την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Βουλή, ακολούθησε η κατάθεση μηνύσεων από πλευράς αποκλεισμένων επενδυτών της Πελοποννήσου κατά υψηλόβαθμων στελεχών του διαχειριστή για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την μη τήρηση των συνθηκών διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης των συμμετεχόντων στον επίδικο διαγωνισμό στον δημοπρατούμενο ηλεκτρικό χώρο καθώς και της επιμέλειας που όφειλε να διέπει συνολικά την στάση του διαχειριστή.  Η Εισαγγελία με ρυθμούς εξπρές ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε την προανάκριση, καλώντας προς εξέταση τους μάρτυρες. 

Τελευταίο κομμάτι του παζλ των μέχρι σήμερα δικαστικών εξελίξεων, αποτελεί η κατάθεση και προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης κατά του διαγωνισμού της Πελοποννήσου στο Διοικητικό Εφετείο, αφού η ΡΑΑΕΥ δεν ανταποκρίθηκε εντός της προθεσμίας των 90 ημερών στις ενδικοφανείς προσφυγές που τις κατατέθηκαν αμέσως μετά την δημοσίευση της Ε-132/2023 απόφασής της. 

Η συνέχεια όπως είναι φυσικό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι συμμετέχοντες στον επίμαχο διαγωνισμό της Πελοποννήσου ήταν περί τους 1,240 εκ των οποίων η δημοπρατούμενη κύρια ποσόστωση των 86 MW έφθανε για να υλοποιήσουν έργο μόλις το 1/6 εξ’ αυτών. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαριου 2024 19:21
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.