(210) 6854035

«Ανεβάζει στροφές» ο ΛΑΓΗΕ στις πληρωμές των ΑΠΕ – Στους τέσσερις μήνες πλέον οι υπερημερίες

Σταθερή αποκλιμάκωση καταγράφηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες στις καθυστερήσεις των πληρωμών της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. 
Πλέον, μετά και την αποπληρωμή από τον ΛΑΓΗΕ της παραγωγής του Φεβρουαρίου, οι υπερημερίες έχουν σταθεροποιηθεί στις 120 ημέρες, ενώ στόχος των παραγωγών από φωτοβολταϊκά είναι η περεταίρω μείωση τους το Φθινόπωρο, στις 90 ημέρες. 
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΛΑΓΗΕ έχει εξοφλήσει ήδη 12.205 πάρκα δηλαδή το 95% των εγκαταστάσεων για την παραγωγή του μήνα Φεβρουαρίου 2017. 
Η ταχεία αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προς τις μονάδες ΑΠΕ, ξεκίνησε πριν από δυο μήνες και κατέστη εφικτή μετά την πώληση από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ και την είσπραξη του τιμήματος των 620 εκατ. ευρώ. 
Η ΔΕΗ από το συνολικό αυτό ποσό διέθεσε 260 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.  
Έτσι ο Λειτουργός με τη σειρά του επιτάχυνε τις πληρωμές και ο μέσος όρος των υπερημεριών στο διασυνδεδεμένο σύστημα μειώθηκε από τις 190 μέρες που είχε φθάσει, στις 120 μετά και την αποπληρωμή του Φεβρουαρίου. 

Μείωση των υπερημεριών στους τρεις μήνες 

Πλέον στόχος των παραγωγών από ΑΠΕ και κυρίως των δυο Συνδέσμων που εκπροσωπούν τους παραγωγούς στα επαγγελματικά και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, δηλαδή του ΣΠΕΦ και του ΠΣΑΦ, είναι η μείωσης των υπερημεριών στις 90 ημέρες, ειδικά από το Φθινόπωρο οπότε και όπως προβλέπεται από το ΛΑΓΗΕ θα υπάρξει ραγδαία μείωση εναπομείναντος σωρευτικού ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. 
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Σύνδεσμοι είχαν προχωρήσει σε σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ παρακρατά το ΕΤΜΕΑΡ και ότι οι οφειλές της προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ είναι πολύ  μεγαλύτερες από το ΕΤΜΕΑΡ που αντιστοιχεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της προς αυτή. 
Μάλιστα ο ΛΑΓΗΕ για το θέμα αυτό έχει στραφεί νομικά κατά του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στις διεκδικήσεις αυτές έχουν κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις ο ΣΠΕΦ και ο ΠΣΑΦ που ουσιαστικά κίνησαν την όλη διαδικασία κατά των ανεξέλεγκτων καθυστερήσεων στην απόδοση πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό. 
Εκτιμάται οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις επί αυτών των προσφυγών να εκδοθούν εντός του έτους.  

(www.worldenergynews.gr 15/8/17)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 02:08
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.